”Måndag, tisdag, onsdag, torsdag – alla dar é lika, ska´ru gå mé å fika …” sjöng Povel Ramel och Wenche Myhre och nu när jag är ”ledig på riktigt” så funderar jag en del på just det. Om alla dagar är mer lika nu än dom var innan jag slutade arbeta. Och om det funkar att gå å fika varje dag … det funderar jag också en hel del på faktiskt.

Hittills – det har gått 2! veckor nu – har jag inte kommit fram till mer än att det inte är så väldigt stor skillnad på dagarnas likhet MEN att det är viktigt ändå att ha någon form av rutin. Jag som är så otroligt rutinerad när det gäller matplanering vet vilken skillnad det är på att ha bra råvaror hemma eller inte. Jag vet att det kräver att jag skriver matsedel+lista och att Maken handlar – oftast på torsdagar. Så om det plötsligt är osäkert om det är måndag eller fredag eller kanske rent av söndag så finns det en uppenbar risk att kylskåpet vid närmare påseende ser ut som när det fanns en tonåring i huset – HELT TOMT! Och vad som händer då det vet alla vi som vill vara i Rätt Storlek …

Alltså – ”note to Self” – fortsätt att gå på rutin! Det vill säga skriva, handla, laga, äta som om ingenting har hänt. För egentligen är det ju ingen skillnad på dagarna i så måtto att jag – och du – måste äta varje dag!!!!! Oavsett om det är sommar eller vinter, arbete eller ledighet. Fast det är klart att jag på sommaren planerar liiite mer för det oplanerade. Det där fikat i museets restaurang, den där mjukglassen på strandpromenaden, det där glaset bubbel i kvällssolen på altanen – ja du vet säkerligen vad jag talar om!

Att ha bra matrutiner är lika viktigt som att ha en pålitlig bil. Den ska starta i alla väder och ta mig från A till B utan mankemang. På samma sätt ska det fungera med ätandet. Jag både förstår och vet att detta kräver en viss form av underhåll. 10.000-milaservice för bilen och daglig putsning av matrutinerna.

Och eftersom jag också fyller ”tanken” med ”bränsle” som har ”rätt oktantal” kan jag med glädje svara JAAAA om någon skulle fråga: ”Och bilen går bra …???”