Jag undrar hur många gånger jag har sagt det? Säkerligen tusentals. Och fler lär det bli.
Tänk att verkligen kunna välja både vad och hur mycket jag ska äta! Att äta god och näringsrik mat som jag mår bra av, i en portionsstorlek som jag också mår bra av, är att ge min kropp både uppmärksamhet och kärlek. Jag har också gjort motsatsen, så jag vet hur det känns att äta alldeles för mycket av saker jag inte alls mått bra av. Mest av det bästa och pyttelite av resten är en balans som jag nu tycker att jag har funnit och det gör mig verkligt tacksam!

Det är spännande det här med tacksamhet. Min farmor föddes i slutet av 1800-talet i ett Sverige där man uppfostrades till att vara tacksam för det man hade. Hon strävade på, trots en olycka som ung vilket gjorde henne låghalt och beroende av gå med käppar hela livet, och kände säkerligen inte alltid att hon hade så mycket att vara tacksam för. Jag minns henne som sträng och lite bister och var nog mest tacksam att hon inte alltid upptäckte det lilla ofog jag på barnavis ställde till med.

Men på ålderns höst flyttade farmor och farfar in på ålderdomshemmet. När vi besökte dom där satt hon nästan alltid vid fönstret och tittade ut, när hon inte läste Bibeln. Personalen kom in med mat och kaffe och hon tyckte att hon aldrig hade haft det så bra. Hon var tacksam, rentav förnöjd.
När jag nu är vuxen, och med den kunskap och erfarenhet jag har idag, tänker på detta är jag övertygad om att den känsla av förnöjelse som hon till slut kände gjorde henne så gott. Även om hon inte själv var medveten om vad och varför det blev så. Det blev så ändå.

För egen del ägnar jag en stund varje kväll åt att tänka på det som hänt under dagen och det är väl inget märkvärdigt eller unikt med det, det gör vi nog lite till mans. Det blir ett slags summering och så en liten titt framåt inför nästa dag. Ganska ofta gör jag också en mind-map för att skapa en inre bild av det som väntar. Det ger mig alltid ett lugn och en trygghet att – för det mesta – upptäcka att det är nog inte så mycket och så rörigt som det kändes när tankarna for runt som en virvelvind inne i huvudet.

Så vad har detta med tacksamhet att göra? Jo – det som jag lagt till sedan några år tillbaka – är att jag där på kvällskvisten också verkligen aktivt tänker på det som jag har att vara tacksam för. Stort och smått, tokigt och slugt, märkligt och fantastiskt, mystiskt och fantasieggande.

Och jag tänker också att jag är tacksam att jag börjat med detta nu – i tid för att ha glädje av det i mitt liv.
Så att jag kan få en motkraft mot det svåra som också är en del av alla liv.
Så att jag kan skapa en känsla av balans.
Så att upptäcka att det varje dag finns något, om än aldrig så litet, att vara tacksam för.

Så tack för att du läst detta! Jag önskar dig allt gott!