”Voffor gör ho på detta viset?” frågar Astrid Lindgrens lätt förvirrade rumpnissar i filmen om Ronja Rövardotter. Dom är helt oförstående och hon blir mer och mer irriterad på deras tisslande och tasslande.

Och kanske är det så det känns när du inte ens själv vet varför du gör som du gör. Frustrationen växer och det ena leder till det andra. Lätt då att skylla på omständigheterna och avsäga sig ansvaret.

Det är därför det är så bra att ta reda på VARFÖR du vill gå ner i vikt och blir mer hälsosam.

”Ja men det är väl självklart, det vet ju alla människor att det inte är bra att vara överviktigt!”
Jo så är det nog, men varför vill DU göra något åt DIN situation? Framförallt – vad kommer förändringen att innebära för dig?

”Jag har alltid velat gå Inka-leden men känner att mina knän inte kommer att orka om jag väger som jag gör nu så jag har bestämt mig för att göra något åt min vikt!”

En livslång dröm som kan komma att slå in …

”Jag vill gärna kunna bo kvar i min underbara lägenhet som ligger 3tr upp utan hiss och nu orkar jag knappt gå upp även om jag inte har en enda matkasse att bära på! Nu är det allvar!!”

En längtan efter lugn och ro …

”Jag har såååå mycket snygga kläder i garderoben som har ’krympt’ … och det kan tyckas vara ett lätt vägande skäl MEN jag vet att jag känner mig så mycket gladare och piggare av att klä mig i det jag vill och inte bara i det jag kommer i!”

Never underestimate the power of a good outfit on a bad day! Utsidan hjälper insidan och viceversa …

MÅLsättning kräver ett VARFÖR. Det är det som drar. När du vet VARFÖR blir det enklare att välja det som för dig närmare målet (1 semla på fettisdagen) istället för det som för dig bort från målet (semlor varje tisdag hela säsongen).

Som den alltid lika kloka Nalle Puh säger ”Om man inte vet vart man ska behöver man ju inte ha så bråttom för då vet man ju i alla fall inte om man har kommit fram …”

Men när du VET var du ska så kommer att längta dit, och när du också vet VARFÖR du vill komma dit så blir längtan ännu starkare.