”HUNGRAN” …

… hette en av Beppe Wolgers dockor i TV-programmet Godnattstunden som sändes i början på 1970-talet. Där fanns också ”Busan”, ”Gäspan” och ”Kraman” och alla fick dom plats i hans stora, stora säng där han låg med nattskjorta och nattmössa och berättade sagor. ”Sigrid” fanns också med men hon var inte i sängen så ofta för hon satt mest på pottan – ”fääärdiiiig!” var hennes signatur.

TÄNK …

… om det är så det är?! Att vi kanske inte är hungriga ”på riktigt” utan bara rastlösa och behöver busa lite, trötta och behöver sova lite eller ledsna och behöver kramas lite …

Eftersom vanans makt är stor är det inte alltid så lätt att se vad det är du verkligen behöver. Du kanske inte ens vill se det. För visst är det enklare att ta en macka än att erkänna att du hellre skulle vilja ta en promenad på stan än att sitta kvar vid datorn och svara på alla tråkiga mail som har med jobbet att göra . Och visst är det enklare att ta en kopp kaffe och en bulle än att erkänna att du är så trött att du egentligen vill gå och lägga dig och sova en stund för hur skulle det se ut! Och visst är det mycket enklare att ta en chokladbit, eller flera, än att sätta sig och gråta.

Ja, det finns verkligen många anledningar till att vi stoppar i oss som vi gör och …

… NÄR …

… du vet att du (liksom jag och stora delar av den övriga mänskligheten) har lätt att ”självmedicinera” med något att stoppa i munnen så är det en väldigt god idé att ha RIKTIGT BRA GREJER HEMMA! För om du vill äta något är det ju bra mycket bättre att du tar smörgåsrån med mjukost och lite marmelad än om du åker till affären och köper kexchoklad. ”Same Kex But Different”. 6 smörgåsrån + 2 msk mjukost + 1 msk marmelad = 5 SmartPoints. 1 liten kexchoklad (55 g) = 13 SmartPoints. Så här gäller det att vara smart och ha laddat innan det blir ”skarpt läge” och du börjar leta i skåpen. Det är också en god idé att …

… DU LÄR DIG …

…att tyda dina signaler så det inte blir ”signalfel”. Att träna på att bli bättre på att känna när det är ”riktig” hunger och inte ”den andra sorten” är en bra investering och du kommer på köpet att bli bekant med din kropp på ett bra sätt också. Det gäller knoppen också faktiskt!