Vi har alla varit barn en gång i tiden, även om det kanske känns avlägset nu. Vi har alla frågat mamma, pappa eller någon annan vuxen ”Varför då?” och lika ofta fått svaret ”Därför!!!!” Kanske i ren desperation eftersom personen i fråga inte kunde eller ville svara och i och med din fråga började tänka själv på varför …
När det gäller vikt finns det många frågor.

Om du skulle svara ett rungande JA på frågan ”vill du gå ner i vikt?” är det en bra början. Då har du bestämt dig och är helt säker på att ditt mål exempelvis är att gå ner 10 kilo.
Men … varför då?
Varför är det så viktigt?
Vad kommer att hända då?
Hur kommer du att känna dig då?
Hur kommer det att påverka din kondition, ditt ätande, din hälsa, dina relationer, ditt liv …

Med andra ord – vad kommer det att innebära för dig att nå ditt mål?

Om du inte vet varför du ska göra en förändring är det lättare att hitta ursäkter att inte göra den. Om du inte får det resultat du förväntat dig är det enkelt att tänka ”Ja men det var ju inte såå viktigt, jag menar jag mår ju inte direkt dåligt nu så …” – tro mig, jag har Guldmedalj i Undanflykter och Uppskjutande!

För när du vet varför du ska göra en förändring kommer det att bli mycket lättare att hämta kraft och inspiration i just detta varför. ”Jag vill gå ner 10 kilo därför att chansen att jag inte ska ha så ont i mina knän kommer att bli större”

Jag minns damen som kom till mig och sa att ”Jag måste gå ner i vikt för jag vill inte flytta från min underbara lägenhet som jag älskar!” Lite förvånad undrade jag varför hon skulle behöva flytta på grund av sin övervikt. ”Jo” sa hon ”jag bor 3 tr upp utan hiss och nu orkar jag knappt gå i trapporna ens när jag bara har mig själv att ’bära’ på, och att bära upp en matkasse är inte ens att tänka på!”

Hon hade helt klart för sig VARFÖR hon behövde göra FÖRÄNDRINGEN att gå ner i vikt så att hon fick sin FRIHET tillbaka – hon kunde bor kvar. Och det gjorde hon. Och jag glömmer det aldrig för det gav mig en djup insikt i vad vi människor är kapabla till när vi vet varför vi gör det.

Så vad är ditt VARFÖR?