JULEN …
… är snart här. Det är dan-före-dopparedan och jag tänker särskilt på min mamma. Hennes filosofi var att det vi inte hann före jul det skulle vi göra i Mellandagarna! Åh vad vi som barn trodde att dessa magiska dagar var mååånga och lååånga. Det fanns nästan ingen gräns för vad man kunde hinna med!
Om det blev så … nja kanske inte så som vi hade föreställt oss i alla fall. Mellandagarna gick – som dagar gör – och nu när jag själv är ordentligt vuxen kan jag precis förstå vad hon menade. Så skönt att skaffa sig lite tid, även om det nästan var i fantasin. Det blev lugnt för stunden då i julhetsen för vi visste ju alla att allt skulle ordna sig … sen …

JULAFTON …
… när jag var barn innehöll radioteater. Tidigt på morgonen sändes första avsnittet av Nicke Lilltroll hjälper Tomtefar. Sen fick vi vänta 2 timmar – en e v i g h e t – på att nästa avsnitt skulle komma. Och så höll det på hela dan, nu minns jag inte om det var 3 eller 4 avsnitt men jag minns väntetiderna. Nu – återigen med mina vuxna ögon – förstår jag att mamma var glad att vi lyssnade på radion ibland och inte bara tjatade om när vi skulle börja dela ut julklapparna. Tid är alltid relativt …

JULDAGEN …
… började alltid med att min far gick runt och satte ut ljus i alla fönster och sen gick runt och tände dom ett efter ett. Så skulle det vara – i hans ”barndomsvärld” – för att dom som åkte förbi med häst och vagn till julottan skulle se att folket i huset var uppe och i ordning. När vi sen åkte förbi ålderdomshemmet där farmor och farfar bodde så lyste där ett ljus i deras fönster och vi visste att farmor varit uppe sedan 5 för så skulle det vara. Hon hade en egen inbyggd tid efter att ha levt på bondgård en stor del av sitt liv. Nu kunde hon dricka kaffe i lugn och ro vid fönstret utan att bekymra sig för vem som skulle mjölka korna och ge karlarna frukost.

JULFRIDEN …
… var väl inte direkt något som vi barn tänkte på eller ens eftersträvade. Vi hade ju hur mycket tid som helst!!! I alla fall när vi skulle göra sånt som var roligt – i mitt fall läsa böcker. Julgran+Julgodis+Julklappsbok – det var min julfrid då – och är så även nu. Jag ser fram emot dom hårda paketen …

Nu är det JUL – låt den få ta TID!