SMARTA mål – det vill säga Specifika, Mätbara, Angelägna, Realistiska, Tidsbestämda – är något jag skrivit om tidigare, och som mycket här i livet tål det att upprepas så här kommer det igen, fast i en lite annorlunda tappning.

STORA mål kan vara att införa nya rutiner.
Som att du ska börja ta en daglig promenad. Har du haft svårt att röra dig på grund av din övervikt kan det stora målet vara att du överhuvudtaget ska börja röra på dig.
Det kan vara att du ska laga mycket mat en gång i veckan så att du har färdiga matlådor i frysen, något som i förlängningen ger både lugn och ro i vardagen.

MINDRE mål, som också kallas delmål, kan du ha många fler.
Rätt så självklart eftersom det är bra med avbrott under resans gång så den inte känns för lång och tung.
Belöningar vid uppnådda delmål i form av kläder, smycken, upplevelser mm är också trevligt att tänka på för att pigga upp den gråaste novemberdag.

AKTUELLA mål är dom som är närmast i tid.
Nästa guldstjärna eller nästa storlek på jeansen.
Det kan också vara att nästa gång du går och handlar ska halva korgen vara fylld av frukt och grönt så att du kan uppnå ytterligare ett mål, nämligen att laga ett nytt recept en gång i månaden.
Eller så kan målet vara att du ska lägga ner besticken mellan var tredje tugga nästa gång du äter middag.

ROLIGA mål är dom du längtat efter länge. Dom som kommer att få dig att känna att allt du gjort för att nå dit har varit såååå värt det!!!
Som att kunna kliva i och ur båten vid bryggan utan att behöva fundera över om du ska klara det eller inte.
Tanken på när du orkar dansa hela kvällen på den stora festen och får sitta i fotbad hela dagen efter!
För att inte tala om när du hittar fynd till halva REA-priset i en mindre storlek och kan känna dig nöjd redan i provrummet!!

TOKIGA mål är dom som du vet är ouppnåeliga innan du ens tänkt på dom. Som att gå ner 10 kilo i veckan.
Mål som ger dig prestationsångest och lust att ge upp innan du ens försökt. Du är inte ensam om att ha funderat i dom banorna, tvärtom, vi är många som tror att saker ska ske vår medverkan förutan. Lathet är ett annat ord för detta och det ligger i människans natur. Och det är inget fel i att hitta bra och lätta sätt, men ibland är det nödvändigt att sätta ner foten och helt enkelt bara börja gå.

SMART på riktigt är det att vara uthållig och målmedveten. Det vill säga medveten om vad DITT mål är. Och att planera för att din dröm blir en sanndröm!