När mjölken blev gällen fick vi pannkaka till middag. Det vill säga när den var lite ”småsur” och inte god att dricka, men fullt användbar i matlagning.
Och vilka barn säger nej till pannkaka …
Jag tillhör dom som minns hur det var att hämta mjölk i kanna hos farbror Folke och tant Dagny när dom mjölkade sina kor på sommarbete. Fast för det mesta kom far hem med mjölken i en flaska. Och hur det än gick till så fanns det inga bäst-före-datum utan man fick smaka och lukta sig fram. Och ingen dog. Inte av den anledningen i alla fall.

Kan heller inte minnas att vi slängde mat i någon större utsträckning. Det berodde till viss del på att vi inte hade så mycket, utan allt gick åt helt enkelt. I en familj med fyra matfriska barn fanns det dessutom alltid någon som anmälde sig om det skulle råka bli något över. Jag har med mig vanan att ta till vara på maten och det är jag väldigt glad över!

På senare tid har jag också införlivat ett roligt sätt att tänka kring rester. På lördagarna när vi kommer hem till lunch blir det alltså numera BUFFÈ istället för ”gamla rester” och vi låter oss väl smaka av det vi hittar i kylskåpet. En hemgjord variant av ”fyra-små-rätter”. Ibland kan det bli ännu fler och det gör bara det hela mer spännande och varierat.

Ett annat tänkesätt har jag också med mig hemifrån, nämligen att äta ”i säsong”. Det vill säga äta det som inte har färdats över hela jorden – t ex färska jordgubbar i november. Bra för
plånboken är det också.
Att hushålla med naturens – och sina egna – resurser har alltid varit bra men nu är det helt enkelt mer än nödvändigt!!!!

Så tänk efter när du handlar för det är bland annat i affären som du har en chans att påverka hur din matvecka ska bli – och i och med det också hur ditt viktresultat blir.

God Middag!