rails-3309912__340

Jag har åkt tåg en hel del på sistone och för det mesta har det fungerat bra. Men inte alltid …

Det har varit solkurvor, nedbrunna ställverk, brand efter banan, nedrivna kontaktledningar, löv på spåret etc.

Trots denna variationsrikedom är det vanligast att något har hänt med signalerna. Dom är felaktiga av en eller annan anledning. Tiden det tar att få vetskap om denna anledning kan variera högst väsentligt – allt från 2 minuter till 1 timme. När detta väl är klarlagt kan tiden för åtgärd också variera. Väldigt mycket. Men jag har alltid kommit fram dit jag skulle – förr eller senare …

När det gäller dom signaler som sköter kommunikationen inom DIG är även detta ett mycket intrikat samspel mellan kroppen och knoppen. För att förstå hur det fungerar är det absolut nödvändigt att du lär dig hur just dina signaler låter.

Lätt att höra fel nämligen! ”Jag är så trött får jag gå och lägga mig!” säger kroppen och knoppen svarar ”Håll tyst och ta en bulle jag har jättemycket kvar att göra – sova får du göra en annan gång!!”

Bra då att veta att om kroppen inte får sova kan inte hjärnan jobba hur mycket den än har att göra. (Finurligt nog hänger kroppen och knoppen ihop fast ibland känns dom inte vid det)

Knoppen kan också fundera ”Men om jag hoppar över lunchen och bara tar lite fil så kan jag unna mig en bulle till fikat nu när Lena ska sluta och har bakat” fast kroppen skriker ”Jag Vill Ha Mat – NU!!!” Inte lätt att vet vem du ska lyssna på i det läget!

Förvirringen kan bli stor med andra ord och ibland känns det också som att det är en nedriven kontaktledning som gör att inget fungerar. Inga signaler går fram och du får ägna dig åt någon form at krishantering utan fungerande verktyg.
”Det spelar ingen roll vad som händer för nu MÅSTE jag ÄTA för det finns INGET ANNAT SOM HJÄLPER – AAARRGGHHH!!!” är ett rop på hjälp från Hela Kroppen och kanske framför allt från Hjärtat … det finns ett hål där som behöver fyllas och vad kan vara bättre än choklad … mjukt och sött och medgörligt …

Men det finns verktyg. Bra verktyg som lätt får plats i din mentala verktygslåda.

Bara för att knoppen och/eller kroppen formligen skriker åt dig att agera så behöver du inte göra det. Lyssna? Absolut! Men du behöver inte göra nåt. Du kan säga till ditt ”inre barn” att ”ja, jag hör vad du säger och jag förstår varför du säger det men just nu blir det inget” eller så svara du ”jovisst, jag både hör och förstår och när jag tänker efter så har du rätt – den här gången – så vi säger väl så då!”

Huvudsaken är att det är DU (kroppen OCH knoppen) som både hör, konstaterar och hanterar kraven. Läser av signalen med andra ord. Det är den största anledingen till att det är så oerhört viktigt att du vet hur dina signaler låter. När du känner dig si eller så kan det ha flera betydelser så kom ihåg att det är du som har tolkningsföreträdet!!!

Den insikten signalerar framgångsrik kommunikation och det är absolut nödvändigt för alla typer av framåtskridande.