chocolate-ball-2150049__340

Försommaren 1968 gick jag på kvällskurser på något som hette Facit-skolan för att lära mig skriva maskin. Det var förutsättningen för att jag skulle få mitt första riktiga sommarjobb och jag var en mycket motiverad och flitig elev. Den stora och klumpiga skrivmaskinen hade tangentbordet täckt av en skärm så att det inte skulle gå att fuska. Att titta på fingersättningen var strängt förbjudet och vi skrev och skrev och det blev både rätt och fel naturligtvis.

Som jag minns det var det ganska roligt och när vi slutat för kvällen gick vi ofta och fikade. Och jag fick mitt sommarjobb och blev med tiden en riktig hejare på att skriva maskin. En del av sommarjobbspengarna sparade jag och köpte efter några år min första egna, elektriska skrivmaskin av märket Olivetti. Troligen en äkta antikvitet nu.
Sen gick utvecklingen snabbt och när jag 1982 kom tillbaka till jobbet efter att ha varit föräldraledig var det dags för dom första datorerna. Jag blev ansvarig för införandet av dom nya rutinerna på det egna kontoret och arbetade även med datautbildning i stora delar av den region vi tillhörde. Jag insåg därmed tidigt att användarvänlighet skulle bli en av dom viktigaste uppgifterna för framtidens teknikutvecklare. Nån måste ha hört mig för här sitter jag nu med en liten, smidig dator med pekskärm – plus en ”padda” – och dom smarta telefonerna har gjort sig oumbärliga i våra liv.

Så – vad har det här med viktminskning att göra?
Det hjälper ju inte hur bra din dator eller mobil fungerar när suget sätter in framåt kvällskvisten.
Eller gör det …?

Alla mina år och vedermödor med datorer och deras handhavande – och handhavare – har lärt mig en sak som jag gärna vidarebefordrar till dig. Att betrakta ”maskinerna” som hjälpmedel. Inte som självändamål. Att alltid fråga dig vad datorn, eller mobilen, kan göra för att underlätta för dig att få det du vill eller nå dit du längtar.
För ViktVäktarnas app kan inte ge dig doftupplevelsen av hur den vitlöksmarinerade lövbiffen fräser i stekpannan. Vad den däremot kan göra är att tala om för dig hur mycket lövbiffen ”kostar” i SmartPoints hur mycket olja du ”har råd” att steka dom i. Den kan ge dig förslag på andra sätt att tillaga lövbiff på och om du inte vill ha lövbiff kan den leta reda på hur mycket fläskfilé du kan få för motsvarande mängd SmartPoints så att du håller dig inom din budget. Och därmed går ner i vikt.

Allt detta förutsatt att du ger den rätt information. Särskilt det du skriver i din checklista. Den kan inte processa sånt som den inte känner till och den är helt beroende av dig i det fallet. Har du ätit en chokladboll så ska det stå att du har ätit en chokladboll. Även om du just då tycker att det skulle se bättre ut att det stod äpple.

En annan stor fördel är att när du skriver in det du ätit, och det stämmer med det du faktiskt har ätit, så får du reda på om du har råd med en chokladboll – inom ramarna! Då behöver du varken äta den i smyg eller kalla den för ett äpple … Tro mig – jag har gjort båda delarna …

Och appen är både omutlig och obrottsligt lojal. Den talar om för dig hur du ligger till helt enkelt. Så att du har dom bästa möjligheter att nå dina mål och hitta Din Rätta Storlek genom att äta på ett sätt som du både vill och kan fortsätta med resten av livet.