chocolate-314446__340

I dagarna delas årets Nobelpris ut och tänk den dag när någon hittar ”karaktärs-genen”. Den som man kan forska vidare på för att så småningom ta fram pillret som vi kan köpa och ta varje morgon till frukost. Låter det för bra för att vara sant? Min erfarenhet är att om det låter så – då är det oftast så också. Och tänk så tråkigt om vi aldrig skulle göra minsta lilla avsteg och robotlikt gå genom livet karaktärsfast och snörrakt.

Jag satsar hellre på ordet ERFARENHETER. Alla har vi skaffat oss dom efter vägen. Du har troligen en hel del som är bra, roliga och användbara men troligen också några som du helst skulle vilja att du inte hade behövt släpa på för resten av livet.

Men faktum är att du ALLTID lär dig något av ALLT du är med om. Roligt, tråkigt, hemskt, fantastiskt, småtrist, livsavgörande, sorgligt, skamset, alldeles alldeles underbart osv …
När jag tittar tillbaka på mitt liv med min kropp och min vikt så har jag lärt mig mycket mer än hur man skalar morötter.

Jag har lärt mig att jag måste äta regelbundet.
Jag har lärt mig att jag ofta börjar leta efter mat när jag är rastlös.
Jag har lärt mig att jag kan trösta mig utan att äta.
Jag har lärt mig att vara snäll mot mig själv.
Jag har lärt mig att jag kan välja.
Jag har lärt mig att jag kan välja utan att skämmas.
Jag har lärt mig att njuta av det jag väljer att äta och dricka.
Jag har lärt mig tycka om mig själv så som jag faktiskt är.
Jag har lärt mig …

Inget av ovanstående har något som helst med karaktär att göra – inte i min bok i alla fall (som man säger).
Eftersom livet växlar kommer mina val att återspegla mitt jag, den aktuella tiden och samspelet med andra och då är det andra ord som jag väljer.

Jag VÄLJER som jag gör för att jag vill äta GOD MAT som gör mig MÄTT och jag är så oändligt TACKSAM för att KAN välja. I tider av stress och oro är jag så NÖJD att jag lärt mig att ta ett steg tillbaka och vänta in min tanke så att jag gör ett VÄL ÖVERVÄGT VAL som ger mig LUGN. Mitt behov av SAMVARO med mina medmänniskor kommer aldrig att hindras av mitt behov av BRA MATVANOR – allt går att INTEGRERA!

Mitt livs valspråk fick jag av min farbror som sa ”Det är roligare att vara glad!”

Hur ser din Jag-har-lärt-mig-lista ut?
Vilka ord vill du ha flera av i dina tankar och dina valsituationer?