cooking-2519657__340

”VI SKA …
… väl ta med vårat eget våffeljärn när vi åker till fjällen?” frågade den då tonåriga dottern. Hon hade föregående års misslyckade tur till våffelstugan i tankarna. Den där jag blev jättedålig i magen av den ”frasvåffla” som serverades. I efterhand borde jag ha förstått på oset som slog emot oss när vi klev in att det inte var något för mig. Men fj
älluften suger … Så nu skulle det bli andra ”bullar” och vi skulle …

LAGA
… våra egna våfflor hemma i stugan. Och ta så mycket eller lite smör som vi ville i smeten och med eller utan grädde till hjortronsylten. Själv är bäste dräng – eller Själv är bäste kock även om det också kan vara fantastiskt att äta det någon annan lagat. Undantaget våfflor …

”NI SKA …
… ta ut svängarna och variera så det står härligan till” säger dom ofta i matprogrammen på TV. Till exempel laga maten på en brygga och använda allehanda märkliga ingredienser och kombinationer. Visst kan det vara alldeles, alldeles underbart när tid och lust finns! Men det kan också skapa prestationsångest och dåligt samvete för att du inte gör ”som alla andra” som lägger ut bilder på sociala medier för att visa sina alster.

Kom då alltid ihåg att det INTE är nödvändigt att ha olika maträtter alla årets måltider. Det går utmärkt att äta gårdagens middag till lunch. Maken brukar ofta säga att ”det bästa med måndagar är att man får söndagsmiddag till lunch!”

Och det behöver inte vara gourmet-matlagning alla dagar. Det duger gott med köttfärssås och spagetti, en av dom vanligaste middagarna i Sverige faktiskt!

ÄTA …
… tillsammans är ju underbart och att laga maten tillsammans är också väldigt roligt. När jag själv står för hela matlagningen är nästan den bästa stunden när jag plockat fram allt jag behöver, kollat att knivarna är vassa, letat fram nya ljudboken i mobilen och hällt upp ett glas vin (om det är fredags- eller lördagskväll förstås …) och sen startar med en tacksamhetens skål för att jag ska få iordningställa mat att äta tillsammans med människor som jag tycker om, om det så bara är mig själv!

Tänk sen tanken att du står där vid skärbrädan tillsammans med dina gäster och att ni kan skåla med varandra och sen skapa det ni ska äta gemensamt. Man lär sig mycket av att se sina vänner hacka lök eller duka eller smaka av såsen, jag lovar! För att inte tala om vad man lär sig om sig själv när det gäller att både leda och fördela arbetet och att samarbeta.

En för alla – Alla för en – Smaklig Måltid!

Vi ska Laga Ni ska Äta
Viskan Lagan Nissan Ätran
Hallands floder – som ett rinnande vatten. Minnesteknik när den är som bäst. Sitter kvar hos mig – och säkert några till – sedan 1960-talet när jag gick i småskolan.