diamond-304884__340

”Because You’re worth it!” sa hon – fotomodellen i reklamen – och slängde med det långa, kastanjefärgade håret. Inte för att jag direkt kunde relatera till varken hårfärgen eller längden … men ändå! Visst var jag värd … något!

För Viktväktare som du och jag ligger det nära till hands att inte bara tänka något – vi tänker gärna ”något gott!” Belöningar och firande är ofta intimt förknippat med att äta och dricka. ”Nu-ska-vi-fira-vad-ska-vi-äta?!” är en tanke som automatiskt dyker upp i hjärnan när vi har anledning göra just det – belöna och fira. Inget fel i det. Absolut inte!

Men om du tänker att du ska fira genom att äta lite extra av något av det som gjorde att du blev överviktig till att börja med kan det vara en bra idé att tänka efter före. För visst kan det kännas frestande att säga som jag hört så många säga: ”När jag går i mål ska jag äta en riktig smaskig pizza för jag har inte ens tittat på en pizza sen jag började på ViktVäktarna!!!”
Men … man kan göra det på andra sätt också.

Jag minns en medlem som hade en deal med sin lokala pizzabagare som gjorde en mindre pizza till henne och toppade med hennes egen, medhavda och magrare ost. Vet inte om det är livsmedelshygieniskt tillåtet men så gjorde dom i alla fall och alla blev nöjda. Medlemmen såg det som sin belöning när hon hade haft en bra vecka och kände sig värd något extra. Att belöna sig med mat är alltså inte något förbjudet, men det gäller att tänka om det kommer att kännas som en belöning eller som ett sätt att ”ta igen” något som du känner dig berövad på. Jätteviktigt att under hela din viktminskning hitta sätt att anpassa kostprogrammet så att du äter med njutning och glädje! Och tar ut svängarna när det känns viktigt och sen återgå till dom suveräna rutinerna som funkar i alla väder.

Ta dig också en funderare kring vad belöning verkligen är för dig.
Du kanske redan har fått belöning under vägen genom att du nu kan ta fram favoritjeansen ur gömmorna och upptäcka att du snart, snart kommer att kunna dra igen blixtlåset!
Du kanske också har fått belöning genom att du nu kan gå uppför trapporna på jobbet utan att behöva stanna halvvägs för att hämta andan.
Du har dessutom blivit en rutinerad grönsaksätare och provar nya saker minst en gång i månaden!

Ett par jeans som återigen passar … nya promenadskor … nya spännande smaker på maten … belöningar som förstärker värdet av det du faktiskt gör!
Anstränger dig för att förändra det som ger dig ditt önskade resultat – ett bra liv i din rätta storlek!

Så som du vill att du ska vara.
Så tänk en stund på det – hur du vill vara.
För det är du värd!!!