restaurant-1724294__340

… ska vi äta!

Men vad ska vi äta? Och hur ska vi välja? Och när ska vi handla? Och när ska vi laga?

Frågorna är i princip oändliga, liksom svaren.

Jag börjar med att slå fast det som för mig är ett faktum – vikt handlar om att välja. När jag fyller kyl, frys och skafferi genom att göra smarta val mår jag bra redan där i affären. Att titta ner i kassarna och tänka på allt gott jag ska laga ger mig djup tillfredsställelse på flera plan. Min kropp kommer att må bra av att äta det jag lagar OCH min själ kommer att må bra av att skapa (läs hacka, skära, lyssna på ljudbok …) och sen blir njutningen fullkomlig när jag sätter mig vid bordet för att äta.

Låter det romantiserat? OK, det ska erkännas att jag inte alltid njuter av att laga mat när det är skarpt läge, dvs när jag skulle kunna äta i princip vad som helst som inte är fastspikat. Men eftersom jag har lärt mig – den hårda vägen – hur jag reagerar så hjälper jag mig själv genom just detta att ha ”rätt” saker hemma. För då finns det helt enkelt inte så mycket att välja fel på. Och jag har också lärt mig att det är supersmart att laga MYCKET MAT när jag ändå hackar och skär så att säga … för att sen ha färdig mat i den stora lådan i frysen som såklart går under namnet Matlådan! Tina och Äta – HURRA!!!!!

Så vad jag har hemma? Mycket av det som står på 0-pointslistan eftersom det är en bra stomme. Men inte bara det. Där finns också lite blandat av det där lilla extra (fetaost, oliver, parmesan, soltorkade tomater i olja, bacon, mm) som gör att ”nollorna” kan varieras i oändlighet. Plus alla kryddor naturligtvis!

Jag vill också verkligen poängtera att vi behöver inte äta olika mat 365 dagar om året – alltså slopa prestationsångesten! Ingen har dött av att äta samma frukost nästan hela livet och därför är det helt ofarligt att äta samma lunch två dagar i rad. Och samma middag också med jämna mellanrum …

Här kommer också enklaste sättet att skapa lugn och ordning i en veckas matsedel.
Måndag: Korv/Färs Tisdag: Fisk Onsdag: Pasta/Paj Torsdag: Soppa Fredag: Kyckling Lördag: Fisk Söndag: Kött

God mat i lagom mängd på bestämda tider – det kan nästan inte blir bättre eller hur?!

Med frysen full av hallon är det ganska gott att ha lite glass där också …