alarm-clock-2175382__340
Jag kände en gång en lärare som varje år köpte en likadan väckarklocka som du ser här. Han gjorde det alltid några dagar innan sommarlovet skulle börja. Det kan ju låta väldigt märkligt att han köpte en ny varje år men han var helt enkelt tvungen att göra det. Och det berodde inte på att dom inte fungerade eller på att han behövde fler klockor ju äldre han blev.

Nej, det berodde helt enkelt på vad han gjorde med dom.

På examensdagens kväll ställde han alltid den nyinköpta klockan på nattduksbordet. Klockan var som vanligt ställd på väckning 06.00 och han somnade lugnt och fridfullt.
Allt i den fasta förvissningen att när klockan ringde nästa morgon skulle kan kasta sig upp ur sängen, greppa brännbollsträet han lagt under sängen och slå klockan sönder och samman för att sen krypa ner i sängen igen med en belåten suck, och somna om.
För NU var det SOMMARLOV – när han hade slagit ihjäl TIDEN!

Visst låter det härligt att inte behöva bry sig om tiden och bara låta allt bli som det blir! Absolut – jag älskar att inte ha några tider att passa, men det behöver inte betyda att jag tappar fotfästet och tänker att det inte spelar nån roll hur jag gör. Eftersom tiden faktiskt går även när du är ledig. Och förr eller senare måste du ju äta igen … eller hur …
Och oavsett om du tycker att tiden inte räcker till eller att den går alldeles för fort så går den, och vi har alla har exakt lika mycket tid till vårt förfogande. Det ÄR verkligen så. Men du och jag gör olika saker med vår tid, precis som alla andra. Vi prioriterar.

Det du gör när du väljer att ändra dina vanor och gå ner i vikt är ju verkligen att prioritera dig själv. Du startar motiverad och satsar fullt ut. Och sen kommer då ofrånkomligen det där Livet emellan – och gör dig lite mindre motiverad och prioriteringarna ändras. Andra hänsyn och andra människor och andra situationer prioriteras upp och du själv prioriteras ner. Det händer oss alla!!! Inte konstigt alls eftersom vi är sociala varelser som finns i sociala sammanhang där du inte alltid kan göra precis som du själv vill. Som jag ser det är det inte farligt att backa lite när det är nödvändigt MEN det allra VIKTIGASTE är att du gör det medvetet OCH att du så fort det är läge gör dig själv till Prio 1 igen! Inte på någon annans bekostnad utan på dina villkor. För din egen skull!

Ta dig tid nu och då, att tänka tillbaka på vad som gjorde att du prioriterade dig själv tillräckligt mycket för att starta. Påminn dig om hur du vill att framtiden ska bli. Allting blir inte rosenskimrande för att du går ner i vikt, men väldigt mycket blir både bildligt och bokstavligt talat lättare. Det kan jag själv intyga efter dryga 30 år ”i min rätta storlek”!