glad i mössan

Att sticka gör mig glad! Jag har efter många år kommit fram till att det hela handlar om att jag SKAPAR något. Inte nödvändigtvis för att jag själv ska använda det men för att se hur det växer fram och blir till. En handens glädje. Och ögats. Att se och känna på garnet och sen själva görandet är för mig ren och skär njutning!
När det sen blir som jag tänkt mig är lyckan fullständig!!

Men så är det ju inte alltid … Den som aldrig har försökt reda ut en trasslig garnhärva vet nog inte vad tålamod är. Jag kan intyga detta – och det kan Maken också. Han som får höra alla inte så vackra ord och läten från mig när det kör ihop sig på allvar. Det finns trassel som jag i vredesmod kastar ifrån mig eller gömt längst ner i stickkorgen. Sen ska vi nästan inte tala om när jag råkar på en stickbeskrivning som jag inte förstår! Erkännas ska att det inte är många men dom förekommer. Konstiga förkortning i engelska beskrivningar brukar generera en hel del irritation, för att uttrycka det milt …

Vid närmare eftertanke är detta med mitt stickande en ganska bra metafor för själva livet. Vissa dagar är ren njutning när allt funkar och det blir som jag vill. Både det jag ser och det jag känner tilltalar mig och det mesta går min väg. Och så har vi dom där andra dagarna … dom trassliga. När det ska redas upp och redas ut och ordnas till och som slutar med att allt är lätt kaotiskt.

Allt detta påverkar naturligtvis hur jag hanterar det här med mitt ätande. Bra dagar – bra mat. Dåliga dagar – kanske inte direkt dålig mat men för mycket mat och kanske inte ens ”mat” … det finns mycket du kan stoppa i munnen som inte platsar i kostcirkeln …

Så vad är slutsatsen av allt detta? Att du och jag ska sticka oupphörligt resten av våra liv? Naturligtvis inte – fast nånstans känner jag att det låter rätt så härligt. Nej, det jag är ute efter är att vi ska försöka vara positiva så ofta det är överhuvudtaget är möjligt så att dom stunder vi känner oss som trassliga garnnystan inte blir så många. För det är klart att såna dagar finns, men om dom är i minoritet går det att klara av även dom. Och jag har hittills inte råkat på ett enda garntrassel som jag inte till slut har lyckats reda ut!!!

För som min kloka farbror en gång sa till mig – ”Det är roligare att vara glad”! Det har jag gjort till mitt livs motto eftersom även jag har funnit att det stämmer!!