yes-3100993__340

   ”OM INTE …

… om hade funnits skulle man kunna skjuta harar med kvastskaft” sa min farfar. Det är alltid lätt att ta till detta ”om …” eller ”om inte …” när det inte blir som du vill. Eller snarare när du inte gör så att det blir som du vill. För du har ALLTID ett eget ansvar, hur läskigt det än är och hur skönt det än skulle vara att lägga det ifrån sig ibland.

   ”OM BARA …

… min ICA-handlare kunde ta hem den där goda osten och ha lite större utbud av frukt så skulle jag kunna äta mycket bättre frukost …” eller ”Om bara kommunen kunde laga lamporna i elljusspåret så att jag kunde ta min promenad utan att vara rädd för att halka” eller ”Om bara min kompis också kunde gå med på ViktVäktarna så skulle det funka bättre för mig också” osv osv i all oändlighet. Har du löst medlemskap i ”Om bara”-klubben så kan jag upplysa dig om att det inte behöver vara ett livslångt medlemskap. Det går att säga upp det!!

   OMGIVNINGEN …

… är självklart betydelsefull när du ska ta dig an dina matvanor och din viktnedgång. Men det är DU SOM ÄR ANSVARIG för dina HANDLINGAR och framförallt för dina TANKAR. När du byter ut ”Om bara …” mot ”Nu när jag …” ska du se vad som händer. Prova!

”Nu när jag har hittat en affär som har ett fantastiskt frukt- och grönsakssortiment och toppenbra ostar så kommer mina frukostvanor att få sig en rejäl skjuts. Det ska bli så härligt att komma till jobbet och ha tankat med rätt sorts energi inför dagens alla utmaningar!”

Hur kändes det? Gör om det och tänk både ”Om bara …” och ”Nu när jag …” och titta dig i spegeln samtidigt. Lägg märke till kroppshållning och ansiktsuttryck. Jag lovar dig att du kommer att se skillnad!!

   nästan OMEDELBART …

… kommer du att känna dig mer handlingsinriktad och det är bra. ”Mycket snack och lite verkstad” är ett uttryck som väl speglar vad det handlar om. Bara prat utan handling ger ingen förändring. Viktnedgång kräver ändrade vanor och det är ditt ansvar att se till att skapa dom bästa förutsättningarna för att du ska kunna genomföra det du bestämt dig för.

prata med den som är ansvarig i affären där du handlar!

ring den som är ansvarig för kommunens elljusspår!

ta med kompisen på nästa ViktVäktarmöte!

      OCH …

… en annan sak att verkligen fundera på är följande. Drar du dig för att göra dom där förändringarna därför att förlusten kan vara så smärtsam att vinsten kommer i skymundan. Till exempel …

FÖRLUSTEN – ”Och när det är after work så vill ju jag hänga med och dricka lika mycket öl som alla andra och barnen vill ju ha chips på fredagsmyset … man måste ju leva …” 

VINSTEN – ”Och i sommar vill jag ju kunna ha mina snygga sommarkläder och orka hänga med när vi ska åka till Rom och gå runt hela dagarna och titta på stan …”

Och apropå att vilja göra som alla andra kommer här några visdomsord från länge sen som är lika giltiga – om inte ännu mer så – i dessa dagar …

”Om vi bara ville bli lyckliga så vore det lätt. Men vi vill vara lyckligare än andra människor och det är nästan alltid svårt för vi tänker att de är lyckligare än de verkligen är.” Montescquieu – fransk filosof (1689-1755)