little-girl-1143516__340

KAN DU …

…  överhuvudtaget tänka dig en mer fantastisk konstruktion än människokroppen.  Muskler och leder som gör att du kan röra dig, hjärtat som – oftast – troget slår år efter år och lungorna som förser dig med syre. Ett mirakel helt enkelt!

Och ändå är du kanske inte alltid så aktsam om den som du borde vara. Du ger den mat som den inte mår bra av och i så stor mängd att den blir tung och trött och låter den sitta så länge att den nästan glömmer bort att den kan röra sig.

   GÅ …

… i tanken tillbaka till när du var ett litet barn. Känn hur roligt det var att springa, hoppa, klättra och cykla. Allt du gjorde som hade med kroppsrörelse att göra. Att ha ”myror i byxorna”! Min far sågade bort dom nedersta grenarna på den stora granen i skogsbrynet så att jag inte lika lätt skulle kunna ta mig upp till dom högsta grenarna och ge honom och min mamma varsin hjärtinfarkt. Men att ha ”spring i benen” var nästan nödvändigt eftersom vi bodde på landet och behövde ta oss till fots eller med cykel vart vi än skulle. Och tog vi nån gång bussen måste vi först gå en kilometer för att komma till hållplatsen.  Det kändes faktiskt alldeles …

   … FÖR LÅNGT …

…  på vintermorgnarna när det inte var plogat men det fanns ingen annan möjlighet att komma till skolan så det var bara att pulsa på. Ibland mötte vi plogen och då gällde det att hoppa långt ut på åkern för att inte bli begravd i snökaskaderna!

Tro nu för all del inte att jag ser detta genom nostalgins rosa glasögon och säger att ”det blev folk av oss också och lite snö har ingen dött av”. Det VAR verkligen INTE roligt!!! MEN det vi lärde oss var att vi kunde klara det mesta och att det gick att ta sig ganska långt för egen maskin. Vi rörde oss helt naturligt och funderade inte så mycket på om vi orkade eller inte. Förflyttningen var så att säga inte själva målet utan enbart medlet för att komma dit vi ville. Till stan. Där det fanns ett bibliotek och ett fik och en biograf osv … och att vara oberoende av busstider och inte minst pengatillgång var toppen för en tonåring.

Nu är jag inte längre tonåring och jag kan längta efter den där helt ”tanklösa” rörligheten. Att bara ge sig iväg. Det är inte ”gratis” längre – men jag rör på mig så mycket jag kan för jag vet att det hjälper till! Rör dig du också – på det sätt DU kan!!!

ALLT ÄR BÄTTRE ÄN ATT SITTA FÖR LÄNGE!

Vad lekte ni när du var liten? Hur många lekar kommer du ihåg? Skulle du kunna göra det nu?

Vad sägs om …

… Kurragömma  – Brännboll  – Krocket – Gömma nyckeln – Hela havet stormar … ?

Det behöver inte vara något väldigt ansträngande – bara det håller dig i rörelse en stund …

Sen är solen är uppe längre och längre för varje dag!!! Utnyttja det till att ta en extra runda –

10 min är bättre än 0 min!