heart-1688029__340

”JAG HÅLLER  …

   … verkligen med dom som säger att det har blivit dyrt med frukt och grönsaker!” Så sa kunden som stod före mig i kön på affären och plockade ner sina varor i kassen. En stor läsk, två chipspåsar och en 2-liters burk med chokladglass. Själv hade jag köpt ett helt berg med frukt och grönsaker så jag skulle klara mig en vecka och det var när mina varor rullade ut på bandet bredvid, och kassörskan meddelade vad jag skulle betala, som kommentaren föll. Vi hade betalat nästan exakt lika mycket!! Därav drog personen i fråga inga särskilda slutsatser utan fick lägligt nog sina fördomar bekräftade – igen!

   VIKTEN …

   … av att ha som rutin att köpa mer frukt & grönsaker än läsk & glass kan inte nog understrykas. Det bästa med att ha rutiner är att då går det så att säga ”av sig självt”.    Det finns många rutiner som är lite tvivelaktiga viktmässigt … som att ta lite till bara för att det är så gott eller att ta rulltrappan när den nu ändå finns där. Vill du vända dom så att det ger dig ett lättare liv är det tvärtommetoden som gäller.

Jag tar alltid EN portion – är det extra god mat kan jag laga och äta den i morgon igen.

Jag går i ALLA TRAPPOR jag hittar – världen bästa gratisgym utan större skaderisk.

När du gör detta  …

   … AV …

    … bara farten har du kommit långt på din väg mot att blir en verkligt RUTINERAD ViktVäktare.  Vad vill du ha som stående ingredienser i din veckohandling? Gör en baslista och lär dig den utantill så att du kan göra det jag kallar ”zombie-handling” när det behövs, det vill säga att gå genom affären och få med sig det bästa och viktigaste utan att tänka. Du fattar ju hur tokigt det blir om din ”zombie” är programmerad på ostbågar, rostbröd och marmelad. Och dessutom har grönsaksallergi! Dags för en ”uppdatering” så att du liksom jag kan säga att du håller vikten av …

   … GAMMAL VANA

… och har full koll på vad som verkligen ÄR basvaror … och jag lovar dig att vad din ”zombie” än säger och hur mycket den än tjatar så är det INTE ostbågar!!!

Det den däremot behöver lära sig är att handla efter ”regnbågen” – alla frukter och alla grönsaker i alla himmelens färger. Ju fler färger och ju djupare färger desto mer antioxidanter och nyttigheter och så mycket vackrare och roligare! Tänk att få fylla halva tallriken med en färgexplosion som du vet kommer att smaka gott och som kommer att göra dig gott också.

Gyllenrödgula morötter som skärs i tunna skivor för att kokas och blandas med guldgul olivolja, finhackad vitlök, solgul citronzest och mörkgrön bladpersilja – Gremolata!!!  Ett perfekt tillbehör till den mjälla, vita torskryggen … jag skulle kunna fortsätta länge än men nu får din egen fantasi ta vid!

Så vänd dig bort från godishyllan och till grönsaksdisken. Samma färger, lika många former och smaker – same, same but veeery different!