syrgasmaskier i plan

”…SKULLE TRYCKET …

… i kabinen falla kommer en lucka i panelen att öppnas och syrgasmasker att lösgöras … – … ta först på dig din egen mask, hjälp sedan andra …” Hur många gånger jag hörde detta utan att reflektera närmare över det vet jag inte. Men plötsligt en gång när jag skulle flyga till Malmö och flygvärdinnan som vanligt  ”rapade upp” sin ”ramsa” slog det mig. Hon talar om för mig hur viktig jag är! Viktig för mig själv – och för andra. Jag insåg att utan syre skulle jag inte kunna hjälpa någon!

För om man bara lyssnar på själva orden utan att tänka efter så låter det ju inte så lite själviskt. I alla fall för alla som liksom jag lärt sig att vänta på sin tur, inte tränga sig före i kön och se till att alla andra har det dom behöver innan man tar själv.

Och visserligen förändras tiderna och vi lär oss nya tankesätt, men vissa saker sitter hårt och djupt. Jag är ganska säker på att du ibland tycker att det är svårt att stå upp för din – egentligen – självklara rätt att bestämma vad du äter och i vilken mängd.

TRYCKET …

… från omgivningen kan vara både uttalat och outtalat. Det är många som blir provocerade av att se någon göra förändringar i sitt liv. Särskilt när det gäller vikten. Inte så sällan är den eller dom som har mest åsikter själva i behov av en förändring på den punkten. Att då se hur ens partner, vän eller kollega lyckas med sin viktnedgång kan utlösa väldiga ”trugar-reflexer”. Det kan också vara utmanande för en relation eller en familj när livsmönstret och matvanorna ändras.

Under dom bästa av dagar, när du är ditt allra bästa jag, är det lätt att välja och göra rätt. Var därför uppmärksam på exakt hur du gör för att det ska bli så bra. Det är nämligen dom vanorna du ska fortsätta att träna på och som rätt som det är kommer att vara dina nya rutiner. Denna fantastiska företeelse som gör att du gör det du gör utan riktigt att du vet hur det går till – du bara gör det!

TRYGGT …

… kan det då kännas att du inte behöver ändra på allt samtidigt. Ta det lugnt och i din egen takt. Ta reda på vilka dina behov verkligen är och se också till att förändringarna är genomförbara.

Jag hörde en underbar historia om en liten flicka som stod på en havsstrand som var alldeles täckt med ilandflutna sjöstjärnor. Den lilla flickan tog sjöstjärna efter sjöstjärna och slängde tillbaka dom i vattnet – till livet! En man kom förbi och sa till flickan: ”Det där är väl meningslöst, det finns ju 1000-tals här, du har inte en chans att rädda alla”. Flickan svarade: ”Nej, jag kan nog inte rädda alla men det är i alla fall inte meningslöst” Så tog hon upp en ny sjöstjärna, slängde ut den i vattnet och sa: ”För den här sjöstjärnan är det väldigt meningsfullt!”

Hur ofta har du inte tänkt att det inte är nån idé för det är så mycket du skulle behöva ändra på så du kommer aldrig att klara det. Men även om du inte kan ändra alla dina vanor samtidigt är det inte meningslöst. Små steg i rätt riktning kommer att föra dig till målet.

sjöstjärna på land    sjösjärna i handen