plate-629970__340

VI SKULLE …

… köpa en ny kastrull Maken och jag. På plats i affären fick vi snabbt syn på fler utensilier och blev påminda om att vi länge pratat om att köpa nya tallrikar. Det var då den började … den långdragna och stundtals animerade diskussionen om hur stora tallrikarna var i förhållande till dom vi redan hade. Vi hade båda vid olika tillfällen tagit mått och tänkt att det kommer vi väl ihåg, eller? Nu visade det sig att det gjorde vi inte. Punkt. Men hur svårt kan det vara att SE om dom är större eller mindre? Väldigt svårt blev svaret.

Det hela slutade med en kompromiss i bästa Saltsjöbadsanda (alla födda efter 1970 får Googla nu) och vi åkte hem med 6 större och 4 mindre. Båda lika övertygade om att vi hade rätt. Och det kan man ju säga att vi hade – fast på olika sätt om du förstår hur jag menar … Hur som helst är vi oerhört nöjda med våra ny-tillskott och ska snarast införskaffa flera av den mindre sorten för dom passar så bra, så bra till den mängd mat vi mår bäst av att äta. Och på helgerna får vi lite ”extra tilldelning” och behöver större plats. Eller det är snarare så att det då blir flera sorters tillbehör och det är fint att kunna lägga upp maten på tallriken utan att den behöver trängas.

   OM FLER GJORDE …

… som vi – åt på lite mindre tallrikar – skulle mycket vara vunnet. Det är nämligen väldigt lätt att du känner dig lurad när du ser den lilla, lilla högen mat placerad mitt på den STORA, STORA tallriken. Och att känna sig lurad är inget bra utgångsläge för att fatta kloka och genomtänkta beslut som till exempel om du ska ta en portion till eller inte. Prova själv hemma att lägga upp likvärdiga portioner på olika stora tallrikar så får du se. Det är som jag skrev tidigare mycket, mycket svårare att föreställa sig än att se det i verkligheten.

   HUR DU SKA GÖRA …

… finns det faktiskt bara ett svar på. Ditt eget. Kanske är det dags för en inventering i skåp och lådor för att se hur det ligger till. Finns det en ärvd servis så kan du vara övertygad om att den överlag är i mindre format än sentida efterföljare. På Blocket kan du hitta mer eller mindre fullständiga upp-sättningar och gillar du loppis har du dina helger fullbokade för lång tid framåt. Sen är det ju lite kul med nytt porslin också …  och storleken har med andra ord betydelse även i det här fallet.

Fördelningen har också stor betydelse. Halva tallriken – oavsett storlek – ska fyllas med grönsaker i alla upptänkliga former och den andra halvan ska delas mellan kolhydrater och proteiner med lite fett som ”grädden på moset” om uttrycket ursäktas. Långsamma, mättande kolhydrater och enkel- och fleromättade fetter är att föredra.

Att börja med grönsaker och lägga dom direkt på mattallriken är bästa sättet att få till det. Om jag fick bestämma skulle salladsassietter förbjudas, i synnerhet på bufféer. Det är ju väldigt lätt att fylla en liten assiett till brädden och sen göra likadant med maten på den stora tallriken  – jag har ju tagit så mycket grönsaker …

Och när det gäller själva portionsstorleken avslutar jag med att påminna om ännu ett av min farmors kloka ordstäv – ”… lite räcker och mycke´ går åt …” – så ta med måtta, tugga och njut! Smaklig måltid!