candle-holders-2659051__340

JAG LÄSER OFTA …

… kokböcker. Ibland till och med i sängen precis innan jag ska somna. Nu tror du kanske att jag är en riktig självplågare? Tvärtom! Jag är en äkta livsnjutare!! Och för mig är god mat en naturlig del av det goda livet så som jag vill leva det.

JUST NU LÄSER JAG …

… en hel del gamla kokböcker. Vi har flyttat saker i huset under sommaren och några kartonger ”flöt upp” och visade sig innehålla bland annat kokböcker. En del är mina och en del är arvegods. Där fanns min mammas gamla handskrivna bok med svarta vaxdukspärmar där pepparkakorna trängdes med receptet på hemkokt pölsa. Fast när det kom till kritan så var det mamma som bakade pepparkakor och far som kokade pölsan. Vi är inte bara våra föräldrars barn, vi är också en kombi-nation av deras och våra egna samlade mattraditioner.

JISSES AMALIA …

… skulle jag verkligen kunna säga om en del av mina matupplevelser som barn. Hon hette nämligen Amalia min mormor och jag tror inte ens att hon ägde en kokbok. Däremot ett orubbat självförtroende och mycket fantasi, som när vi barn fick tapetklisterflingor i tron att det var cocos … men vi överlevde! Och fick en rolig historia på köpet. Själv levde hon mest på kaffe med grädde, grisfotsaladåb på burk och småfranska.

JOHANNA EMERENTIA …

… skulle aldrig ha drömt om att servera något som hon inte hade full kontroll över. Hon var min farmor och är för mig väldigt starkt förknippad med mat. Korngrynspudding med sirap och pomeransskorpor doppade i körsbärssaft. Knäckebrödssmörgås med fläskflott (detta var före fettdebatten …) och uppstekt rågmjölsgröt. Och så gjorde hon världen absolut godaste våfflor på sin vedspis! Jag vet inte om hon hade någon kokbok men hon var en sån som visste hur allt skulle vara, så förmodligen inte!

JÄMFÖR …

… vi dagens recept med dåtidens finns det både likheter och olikheter. Säkert är att det finns mode även i mat. Tänk om ”vintage-mat” till och med kan vara bra för viktminskningen?

Jag är i alla fall helst säker på att alla dom otaliga gäster jag och Maken haft i vårt hem under alla år gått hem med mätta magar och glada miner. Och ofta sägs det – med glimten i ögat –  ”det är så bra här för man kan äta hur mycket man vill och ändå gå ner i vikt!” Maten jag lagar och bjuder på är med andra ord det jag kallar för ”ViktVäktarMat”. För mig är det vällagad mat av bra råvaror, kryddad med fantasi och kärlek. Dessutom serverad i lagom portioner, vad än mina gäster säger … J och jag är berömd för mina sallader …

Här kommer en gammal favorit från 1970-talet och den står sig än tycker jag! För min del hittar jag svampen i grönsaksdisken men nu när trattar och riskor och skivlingar står som spön i backen är det bara att byta ut champinjonerna mot den sort som du eventuellt har hittat!

MADAMES FLÄSKFILÉ – 4 pers                                                       6 SmartPoints/person

600 g fläskfilé – 300 g champinjoner – 2 gula lökar – 1 dl ströbröd – 1 dl vitt vin – 1 dl matlagningsgrädde 4% – salt – peppar – paprikapulver – 2 tsk margarin – 4 msk riven 17% ost

Skär filén i skivor, krydda med salt, peppar och paprikapulver och stek i hälften av margarinet. Lägg tätt i en ugnsfast form. Skiva champinjonerna och löken och stek mjuka i resterande margarin utan att dom får färg. Tillsätt ströbröd och rör om. Tillsätt grädde och vin till en lagom tjock stuvning, krydda vid behov och häll den sedan över filén i formen. Toppa med den rivna osten och gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Går mycket bra att förbereda fram till gratineringen dagen innan. Sätt då in formen i 200 grader i ca 30 minuter så att allt blir riktigt genomvarmt.

Väljer du matlagningsgrädde 15% blir det 7 SmartPoints/person.

Servera med potatis eller ris och en fräsch sallad. (Obs! – lägg till SmartPoints för ditt val)