schnauzer

När det gäller hunduppfostran är det viktigt att vara konsekvent. Det fick vi inpräntat i oss när vi köpte valp för många år sen.

Hur det gick? Ibland gick det. Ibland inte. Ganska ofta blev det något som var misstänkt likt en kompromiss. Mellan mig och valpen, mellan Maken och valpen och mellan mig och Maken. Men till slut blev det rätt bra ändå …

Med detta sagt vill jag nu säga – utan att kanske direkt inpränta det – att när det gäller viktminskning lönar det sig faktiskt att försöka vara konsekvent så ofta och så bra som du kan. Om du konsekvent handlar när du är mätt och har gott om tid istället för att handla när du är hungrig, stressad och trött kommer det att påverka både din vikt och ditt humör.

Och det är skönt att konsekvent ta den där dagliga promenaden, oavsett om den är 5 eller 50 minuter.

Att konsekvent ifrågasätta tanken ”då kan jag ju lika gärna ta en bulle till eftersom jag redan sabbat den här veckan” är också ett bra sätt att slippa känslan av fritt fall. Det är stor skillnad på att släppa allt och att göra ett litet avsteg.

En sak är säker. Oavsett om du är konsekvent eller inkonsekvent kommer det att bli konsekvenser. Och att ta konsekvenserna av sitt handlande lär vara en del av att vara vuxen. Liksom det är en del av vuxenlivet att fatta beslut, så se till att dina beslut kring mat och motion inte är stjälpande utan hjälpande, i din strävan att hitta din rätta storlek och må så bra som du bara kan.