Koka soppa på en spik

nail-2123923__340

   KAJSA WARG …

   … har tillskrivits talesättet ”man tager vad man haver” – men det stämmer inte om man letar i hennes kokbok Hjelpreda i Hushållningen för Unga Fruentimber från 1755. Däremot står där att läsa att vissa ingredienser kan användas ”när sådant är för hand”.

Samma princip alltså som TV-kocken …

   …  JAN BORIS-MÖLLER …

   …  använde sig av 1992 när han överraskade kända personer i programmet Här har du ditt Kylskåp. Med en fotograf i släptåg ringde han på och fick komma in i köket och lagade sen middag av det han hittade. Jag minns särskilt att han hemma hos krögaren Carl Jan Granqvist bland annat hittade många små mögliga ostar (som inte skulle vara mögliga) och ett flertal halvfulla tetraförpackningar med färdiglagad plommonkräm. Av detta blev det sen ostsufflé till mat och plommonsufflé till efterrätt. Tur att det fanns ägg ”för hand” … Jag minns att Carl Jan var lite generad över det magra innehållet i kylen men skyllde på att han bodde så nära sin krog!

I kylskåpet hemma hos mig –

   –  ANNA PIHL …

… finns det för det mesta en hel del, och till och med ibland en och annan liten möglig ostkant … men absolut ingen färdiglagad plommonkräm …

Viktiga saker är ägg, mejeriprodukter, rotfrukter, soja och sweet chilisås. I frysen finns alltid örtkryddor, torsk, lax, gröna ärter och stuvad spenat. Vad allt kan man inte göra av detta …

Den viktigaste lådan i frysen innehåller dock inte råvaror. Det är min SNABBMATSLÅDA. Inte snabb att laga till men när den är klar, förpackad och uppmärkt är den SuperSnabb!!! För mig bästa sättet att få tillvaron att flyta och vikten att hålla. Mitt stående nyårslöfte sedan många år är att jag alltid ska laga minst fyra portioner av allt. Det säkerställer att jag ALLTID har tillgång till en färdig måltid. Och det är inte bara jag som är tacksam för detta. Min Make sedan 40 år är extremt glad åt att han kan ”mata” mig i tid, innan jag biter  honom …

   DU SJÄLV …

då? Hur har du det i ditt kök? Vad ”finns för hand” så att du kan stilla din hunger – och även ditt sug – när det blir skarpt läge? Inventera och Planera – väl använd tid!!

Och vill du göra det enkelt för dig med planeringen får du här ett hett tips från coachen!

Måndag   FÄRS

Tisdag     FISK

Onsdag    VEGO

Torsdag   SOPPA

Fredag     FÅGEL

Lördag     FISK

Söndag     KÖTT

 

Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 2 kommentarer

 1. Ingrid Wahlberg

  27 september, 2017 at 18:25

  Trivsam läsning som vanligt. En förpackning ägg, potatis och gul lök kommer man långt med och fort går det. En ny vara hos oss är kalkonbacon – jättegoda. Den produkten hade jag inte hittat till utan Viktväktarna.

  • Anna

   2 oktober, 2017 at 16:04

   Visst är det härligt Ingrid att hitta produkter vi inte visste fanns! Och som dessutom är så användbara som just kalkonbacon. Keep Cooking!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 BLOGG

Tema av Anders NorenUpp ↑