alfapet

DU …

… har hört det många, många gånger. Att du är den absolut viktigaste personen i ditt liv. Du vet också att det är alldeles sant. Och ändå … står du där med telefonen i handen och har just lovat att du ska baka ”nåt” till nästa veckas föräldramöte i din sons basketklubb eller … står du där och har just lovat att ta fram lite extra siffror inför budgetmötet i morgon eftersom din kollega var tvungen att åka på ett akut kundbesök. Hur gick det till? Du har ju lovat dig själv att du inte ska … Och det …

   … ÄR …

… inte första gången heller som du ”tullar” på den tid som du så högtidligt bestämt ska vara Din Egen.  Då när du ska gå och träna, yoga, gå på bio, laga värsta middan, sova ifatt, se dottern spela handboll, ringa mormor osv osv. Och inte nog med att du just ”lovat bort dig” – du känner också en i den närmaste obetvinglig lust att ”rejda” kafferummet på dom kvarglömda resterna av pistagelängden som du kastat lystna blickar på sen klockan tre!!!

Handen på hjärtat – visst är det härligt ibland att känna sig behövd och duglig och uppskattad men den känslan har inte för inte fått ett namn. Honungsfällan. Bra namn. Sött och gott till att börja med, men tänk dig att sitta fast med fötterna – och resten av kroppen – i en seg, klibbande kvicksand som får dig att till slut verkligen bara längta efter att bli befriad. Och det spelar heller ingen roll hur …

   … VIKTIG – …

… du känner dig för det har du ingen nytta av när du sitter fast. Och att bara ”äta honung” gör att den söta smaken till slut blir bitter och det finns risk att du också blir det.

   Vad som däremot är verkligt viktigt är att du ser till att du har handlingsutrymme både för det du behöver göra och det du vill göra. För att än en gång citera min farmor ”Lagoma korvar är bäst!” och ”Mycket jobb och ingen lek gör pilten ledsen och blek!” Det är inga oceaner av tid du behöver avsätta för att få till det med viktminskningen men du behöver skapa bra rutiner och för det behövs lite tid – hela tiden. När du vid varje måltid tar dig tid att lägga ner besticken ibland och tugga ur munnen innan du stoppar in nåt nytt skapar du en vana som kommer att ge dig en glad, lugn och mindre framträdande mage. På sikt. Din omedelbara bonus blir att du får lite lugn i din vardag även om det bara rör sig om 5 minuter. Värdefulla minuter just för att dom är Dina Egna .