hungriga fåglar

att vara HUNGRIG …

   … är obehagligt och det ska du vara tacksam för. Annars hade inte mänskligheten överlevt. Hungerns uppgift var att driva oss att leta föda till nästan vilket pris som helst. Evolutionens list har blivit vår nutida last eftersom det nuförtiden knappast är någon i vår del av världen som verkligen hungrar.

   Vi lever i 24-timmarssamhället med i princip obegränsad till-gång till mat och dryck hela tiden. Det skapar oreda i vårt sätt att tänka kring mat och det skapar vanor som stjälper oss i stället för att hjälpa oss. Vanans makt du vet …

   att ständigt vara HUNGRIG …

… när du går ner i vikt är förödande. Det är ofta det som blir följden av att du äter så lite mat att det helt enkelt är tomt i magen under långa tider. Varför du äter så lite mat? Kanske för att det är en kvarleva från alla dieter och bantningsförsök du gjort som gav stor och snabb viktförlust efter en kort och tråkig tid med en tigers tålamod och en asgams andedräkt … (OBS! Egna erfarenheter!)

En sak är säker – det är inte bara obehagligt att vara hungrig det är tråkigt också! Och vad brukar du göra när du har tråkigt? Ja just det …

   att vara MÄTT …

… är däremot att skönt tillstånd. Lugnet sprider sig i kroppen och knoppen och båda är nöjda och glada. Men observera att detta gäller när du är mätt – inte proppmätt! Då spänner det i linningen, ögonen går i kors och det känns som om du är på väg att spricka. Och det är ändå ”bara” den kroppsliga biten. Vad som händer i själ&hjärta tänker jag inte gå in på här för det vet du alldeles säkert bäst själv.

   sen är MÄTT …

… inte alltid detsamma som frånvaro av det där ”suget” du vet… det som gör att du frenetiskt undersöker dina skåp för artonde gången för att se om någon snäll fe lagt dit något gott sen sist du var där – för 2 minuter sen.

MEN det hjälper till!!! Att äta mat med hög mättnadsfaktor är därför en ren välgärning mot hela ditt jag! Kroppen blir mätt på riktigt och knoppen blir befriad från det myckna räknandet och funderandet och kan koncentrera sig på andra saker. Det finns mycket din hjärna kan göra när den slipper ägna kraft åt att fundera på var nästa måltid ska komma från  …

Nu är det dags att lära sig mer om Mättande Dag!