äpplen i rad

Eva bjöd på frukten från Kunskapens träd, och se hur det gick …

Så hur är det med frukt – egentligen? Farligt, farligt eller Härligt, härligt?

Låt mig börja med en iakttagelse jag gjort under mina drygt 30 år som Viktväktare. Jag har inte träffat någon som blivit överviktig av att äta för många bananer. Och jag har träffat många olika människor.

Däremot har jag mött många som klarat utmaningar av typen ”jagtrorjagblirtokignärärdetlunchvarkanjagfåtagpåenchokladkakasnabbt”  genom att ta en banan. Eller ett äpple. Eller två.

Men, undrar du kanske, hur mycket frukt kan man äta när man ska gå ner i vikt? Kan man äta hur många bananer som helst? Då får jag ta till ett gammalt talesätt (igen) och säga som farmor ”För mycket och för lite skämmer allt!” Sunda förnuftet – det behöver vi kanske träna nuförtiden – får råda här.

Och varför skulle du vilja äta obegränsat med bananer?

Om det är för att du är hungrig hela tiden är det en bra idé att titta på vad du ätit till frukost, lunch och middag.

Om det är för att du är sugen på nåt vad som helst för att du är trött, stressad, uttråkad eller rastlös kan det vara mer effektivt med en tupplur eller en pratstund med kollegan eller kompisen.

Om det är för att du vill snåla på dina SmartPoints för att ha flera kvar till senare kanske det är bra att du tar dig en funderare på hur du planerar och prioriterar för att få budgeten att gå ihop.

Hur som helst, vad du än tar i fruktväg är det bättre än chokladalternativet, och det är inte bara det. Genom att alltid ha frukt i närheten skapar du också en vana att vara förberedd. En vana som du har stor nytta av i alla sammanhang både under din viktminskning och när du sen håller vikten i Din Rätta Storlek.

Att vara förberedd kan också kallas att vara förutseende. Alltså att se framåt så att du känner att du har lite bättre koll vilket i sin tur betyder färre snabba beslut i skarpt=hungrigt=farligt läge. Ju färre såna du råkar ut för desto bättre!

Och vad kan vara vackrare än en skål med frukt! Färg, form och doft talar till alla våra sinnen. Lägg till konsistens också så har du allt hjärnan behöver för att bli så där härligt sprallig!! Det är det smågodisfabrikanterna vet, så dom härmar naturens sätt att fresta oss att äta av alla sorter!

Med andra ord – gläd dig åt att du har alla möjligheter att vara förberedd och försäkrad om att du har naturens eget ”smågodis” att tillgå när du känner att du vill tugga på nåt. Jag älskar visserligen morötter, men säger aldrig nej till ett saftigt päron eller en skål med jordgubbar. För att inte tala om hallon, som ger mig minnen av kall mjölk och en solvarm förstutrapp … och bara fötter …

Ät Och Njut!