… hette det, när jag var liten, om man köpte en likadan blus som grannflickan.  Det var inte något smickrande epitet, och tydde på att man hade både dålig fantasi och dålig fingertoppskänsla. Det gällde att vara först och vara unik.

Men faktum är att mycket av det viktigaste vi har lärt oss i livet har vi lärt oss genom att härma. Vi lärde oss krypa, gå och tala genom att ta efter. Utan förebilder ingen utveckling.

Om du tycker att härma låter trist kan du alltid tänka efterlikna. Att göra som dom som lyckas gör så att du också lyckas. Till exempel ställa dig med ryggen mot chipsskålen när du är på fest nästa gång. Det har jag lärt mig av en kollega och det kan tillämpas inte bara på chipsskålar ska jag säga …

Många personer som är det jag kallar ”natursmala” har ofta beteenden som det kan vara spännande att iaktta. Som ett sociologiskt experiment. Nästa gång du är på en större tillställning – eller mindre för den delen – kan du bestämma dig för att spana lite på hur dom gör för att äta och dricka lagom mycket.

Jag har gjort det, många gånger. Sett personer som faktiskt kan ta en näve jordnötter, äta några stycken och sen liksom ”glömma bort” att äta fler för att dom har sitt fokus på något annat. Den dom pratar med till exempel. Inte för att du inte ska kunna äta en näve jordnötter men jag tror att det kan finnas en risk för att det blir fler än en …

Ett annat beteende jag lagt märke till – och själv anammat med hull och hår – är att äta långsamt, det vill säga tugga väl och verkligen smaka på maten. Att bara skära till nästa tugga när du tuggat ur munnen. I sociala sammanhang ger det dig också oändligt mycket fler möjligheter att prata med bordsgrannarna!

Jag talar ofta och gärna om hur viktigt det är att träna på att välja vad du stoppar i munnen. Lika viktigt är det att välja vilket beteendemönster du vill ha när du hamnar i utmanande situationer.

Vill du med flackande blick och uppmärksamhet följa chipsskålens väg genom rummet eller vill du lugnt ta några stycken, eller inga alls, för att sen vända dig åt andra hållet.

Vill du känna att det är OK att tacka nej till påfyllning av skumpan, även om den är jättegod och gratis – eller i alla fall ta bara lite mer – eftersom du vet att det kommer att bli en efterrätt som du verkligen vill ha.

Du väljer vad du sväljer OCH du väljer hur du gör! Träna och bli rutinerad!