tigertass

 

”OM KATTEN SJÄLV …

   … får välja” stod det i en annons för kattmat. Jag är osäker på vilket märke vår katt skulle ha valt, men om det skulle gälla att välja mellan att springa och att sova så vet jag precis hur han skulle ha gjort. Katter i gemen sover ¾ av dygnet och ägnar dessutom en icke oväsentlig del av resterande tid åt att putsa och feja sig själva. Vår katt var inget undantag …

   OM DU SJÄLV …

   … får välja då? Hur mycket tid skulle du välja att ägna åt att vara fysiskt aktiv? ”Vadå välja!” hör jag dig muttra ”välja å välja, de e inte alltid så lätt!” Nej, det är inte alltid så lätt. Inte alls. Trots det har vi faktiskt ett val – och att inte välja är också ett val – även om vi kanske inte alltid ser det på det sättet.

   OM JAG …

    … hade tänkt så i den situation som jag nu ska beskriva, i stället för att reagera med reptilhjärnan, så hade jag insett att jag hade kunnat välja ett annat sätt …

Jag höll som bäst på att fixa i köket och matbrödsdegen var precis klar för jäsning när det ringde på dörren. Utanför stod min grannfru med mössan käckt på svaj och undrade om vi inte kunde ta en liten promenad i det fina vädret. ”20 minuter bara, så vi får lite luft i lungorna!” Automatiskt tittade jag på klockan och sa utan eftertanke att jag inte hade tid. Jag höll ju på och bakade! I nästa andetag frågade jag hur det var med sonen som åkt utomlands för att studera och fick mig till livs en helt fantastisk berättelse om hur naturskönt han bodde och hur bra det gick med studierna – och kärleken med för den delen – och VIPS så hade det gått 20 minuter – interfolierat av lite frågor från min sida och lite modersstolthet från grannfruns.

”Nehej, ja då går jag väl själv då” sa hon till slut och gick vinkande sin väg medan jag stängde dörren och lomade in i köket igen. Jag kände mig faktiskt ganska dum om sanningen ska fram. Vi hade hunnit prata precis lika mycket om precis samma saker om vi hade gått sida vid sida i stället för att stå på varsin sida av tröskeln. Och mitt bröd skulle ju jäsa ytterligare 30 minuter så jag hade haft tid … om jag valt att använda den till att röra på något mer än bara ”pratmusklerna”.

   OM DU …

…  skulle aktivera dig fysiskt minst 30 minuter om dagen hur skulle det påverka …

  • din hälsa
  • ditt välmående
  • din sömn
  • ditt humör
  • din viktminskning

… och VAD skulle du göra?

och NÄR skulle du göra det?

och HUR skulle du göra det?

Tål att tänka på eller hur?! Och inte bara tänka utan göra. Annars blir det nämligen ingen skillnad alls!