bbq-810545_640 (1)   

   HUR VILL DU …

… ha din biff grillad – rare, medium rare, medium eller well done?” Så kan det låta på ett riktigt Steak House. Hemma på altanen blir det väl oftast lite hur som helst … i alla fall hemma hos oss. För det känns lite överarbetat med köttermometer när hela idén med ”att grilla” ska vara att det är ”enkelt” och ”ursprungligt”. Lägereld och allt det där du vet … En trend på senare år, just när det gäller kött, är billiga styckningsdetaljer som marineras och förbereds i många timmar på låg värme i ugnen för att sedan i triumf slängas på grillen för den sista fräsande så kallade ”yt-finishen”.

Sen är det också så att vi allt oftare grillar andra saker än stora köttbitar. I princip tror jag man kan säga att vi grillar allt. Det finns halster, galler, spett (både små vanliga och stora batteridrivna) och till och med wokpannor så det finns nog inga hinder egentligen för vad man kan lägga på grillen. Hela middagen får liksom plats.

  • Parmalindad grön sparris
  • Gravlax med färskpotatis- och sticklöksspett
  • Ananasklyftor – med jordgubbssalsa
  • fantisera vidare …

   HUR SKA DU …

… hantera resten av själva grillandet då? Hur jag menar? Jo, jag tänker på hur det nästan har blivit som en ritual när det ska lagas mat i det fria att det föregås av ännu mer drinkar och småplock än vanligt. Det är ju så mysigt att samlas och titta på och komma men små mer eller mindre uppskattade tips till kocken osv … Och är det varmt är det så lätt, så lätt att dricka en öl till för vätskebalansens skull …

En tid för extra noggrann budgetering med andra ord! Här gäller det att ha koll på sina tillgångar i form av SmartPoints för dom kan snabbt försvinna ”som Guds ord i en tokig” som min färgstarka svärfar brukade uttrycka det. Inför sommar och ledighet är det en bra idé att börja befästa ett beteende som ger dig möjlighet att njuta utan att tappa taget och som om du upprepar det tillräckligt många gånger blir en riktigt God Vana.

   HUR KOMMER DU …

… att känna dig när du kliver upp på min våg efter årets grill-säsong och ser att du kan ge dig själv ett en Guldmedalj i  grenen Goda Vanor Som Håller Koll På Vikten?!

   Dags att bli en Äkta GRILLMÄSTARE!