… utan hur man tar det! Ytterligare ett av alla talesätt jag är uppvuxen med.

Allt kan du inte påverka. Saker händer som du inte ens visste skulle hända, och när det har hänt har det hänt. Och då kan du inte alltid göra något åt det.

Det kan vara väldigt konkreta saker som att du och din vän planerat en utflykt med skogspromenad för att titta på blåsipporna. Ni ska sitta på en stubbe och dricka kaffe i solen. Då börjar det snöa och blåsa och temperaturen sjunker till nollpunkten.

Du kan …

… ställa dig i motvinden, skrika och gorma och hytta med näven och protestera vilt mot vädret som kan göra detta mot dig nu när ni skulle ha det så trevligt och hur ska dom stackars blåsipporna klara sig nu, eller …

… dyka in i klädkammaren och leta fram fleeceunderstället, regnkläderna och bästa gummistövlarna och leta i ditt minne efter en promenad där det finns vindskydd där ni kan fika, eller …

… kolla om det går nån bra bio och köp en kartong vindruvor på vägen när du ska hämta upp din kompis, eller …

…  rota fram baddräkten …

Självklart är det en besvikelse att det inte blir som ni planerat – och det är helt OK att vara sura ett tag – men sen är det faktiskt roligare att bli glad igen.

 

Eftersom du inte kan påverka allt är det bra att träna på att påverka det som faktiskt går att påverka, nämligen dina tankar. Både kring det som har skett och det som du vill ska ske.

”Nej! Jag är så otroligt oteknisk så det där med att använda appen för att hålla koll på vad jag äter är verkligen inget för mig!”

… skulle kunna låta …

”Hmm, tänk om jag skulle ta chansen att lära mig lite om den nya tekniken och få fart på viktminskningen på köpet!”

… och …

”Å jag som har så svårt att lära mig saker  jag blir jättefrustrerad när det kommer nya program hela tiden!”

… skulle kunna låta …

”Men hallå! Jag lär mig ju nya program på Friskis&Svettis hela tiden så jag ska väl klara av det här och det är bra att saker utvecklas!”

 

Tänk om det inte är sant att du är oteknisk och har svårt för att lära dig nya saker.

Tänk om du visste att du kan. Hur skulle du göra då?!

Kvalitén i allting vi gör beror på hur bra vi tänker innan vi handlar. – Nancy Kline,  skapare av Time To Think ® – Den Tänkande Miljön ®