Vilket kom först – hönan eller ägget? Därom tvista de lärde och lär så göra i all evinnerlighet är jag rädd. Till påsk finns det dessutom två sorters ägg. Dom med hög mättnadsfaktor och dom med hög njutningsfaktor.

Kanske finns det också två sorters Viktväktare? Dom som vill ha mat och so som vill ha godis. Nja, så enkelt är det nog inte. Jag vet, för jag vill ha både-och.

Vilken typ du är tror jag att du vet. Och det kan växla också! Tidvis tänker jag inte ens på smågodis men rätt som det är blir huvudet fullt av sega råttor med hög E-faktor …

Jag har studerat detta ingående det jag har kommit fram till, i mitt fall, är att det har att göra med två saker. Hur trött jag är och hur stressad jag är. Det slår aldrig fel. ”Gäsp, gäsp” alternativt ”Herregud vad jag har mycket att göra ” – och ”plötsligt” har jag munnen full utan att vet hur det gick till … eller …

Numera – sedan jag kommit ur ”trotsåldern” – vet jag vad jag ska göra när detta inträffar. Jag tar till det gamla knepet med att räkna till 100. För även om jag räknar väldigt fort så hinner jag faktiskt tänka efter vad det är jag egentligen behöver göra – och det är aldrig att äta godis!!!

Vad du ska göra, och i vilka situationer du råkar ut för detta, är något du kommer att ha stor nytta av att funder kring.

Eftersom så oerhört mycket av det du gör sker av gammal vana är det en mycket bra idé att du har koll på dina vanor rörande när-var-hur du äter godis. Och det gäller inte bara under påsken.

Valfrihet är numera legio i praktiskt taget alla livets skiften. Ändå är vi förvånansvärt traditionella när det gäller just mat, särskilt till stora helger. S tänk om du skulle vara lite ”wild and crazy” i år? Bjuda på något nytt! Nåt som ingen förväntar sig? Känns det läskigt kan du alltid klämma in en och annan ägghalva med räkor och majonnäs till förrätt så traditionalisterna blir nöjda.

Årets påskhelg kommer att bli precis så bra som du gör den till!