”TVÅ KORSLAGDA ÄRTER …

… och en liten, liten köttbit utan sås tack!” sa kollegan redan innan vi ens fått menyn på Fina Restaurangen. ”Och isvatten – mycket isvatten!” la hon till med eftertryck.

Det här är länge, länge sen men jag minns det fortfarande därför att jag tyckte att det var så ovanligt fånigt. Kollegan i fråga var inne i en period när hon skulle Hålla Igen som det hette och hon upphöjde verkligen detta till en alldeles egen konstart. Det märktes i alla sammanhang att hon verkligen fick kämpa för att inte Trilla Dit som hon kallade det när hon åt det lilla minsta mer än vad som fick plats i den Mycket Strikta Planen.

   ”KAN JAG FÅ LITE MER …

… grönsaker och såsen i en skål vid sidan om tack!” sa jag. ”Och byt gärna ut pommes friten mot pressad potatis, och ett glas rödvin tänker jag unna mig också – plus isvatten såklart! Finns det färska jordgubbar vill jag ha det till min créme brûle efteråt.” Jag hade nämligen redan på den tiden upptäckt att ViktVäktarnas program innebar något så befriande och effektivt som Frihet Under Ansvar så jag tänkte både Äta och Njuta av allt och glädja mig åt att jag visste att det där med vikten skulle klara sig. För jag hade gjort Aktiva och Kloka Val.

   HUR LÅNG TID DET TOG …

… att äta den lilla portionen kollegan beställt tror jag att du kan räkna ut ganska lätt. Och även om hon drack en hel kanna med isvatten så var måltiden snart avklarad. Jag minns att jag funderade över varför hon överhuvudtaget ville att vi skulle gå på just den restaurangen. Nu, med min allt mer ökande livserfarenhet tror jag mig förstå att det i hennes fall var en fråga om att i lika stora delar ”känna sig duktig” och ”lida och försaka”. Kvintessensen av det hela blev i alla fall att jag sakta och säkert gick ner i vikt men inte hon. Jo, först gjorde hon det, men ”ärt- och isvattensdieten” höll inte i längden och hon fick allt svårare att hålla fingrarna borta från bullarna i fikarummet och var snart tillbaka i gamla vanor igen.

   JAG HOPPAS VERKLIGEN …

… att du ger dig själv en ärlig chans när du går ut och äter nästa gång. Oavsett om det är på Hamburgerbaren eller Fina Krogen. Att aktivt välja kan bli den vana som ger dig nog med spelrum så att du kan vara Dig Själv – fast i Mindre Format!

Dags att Aktivt Välja från Menyn – och bli en Vinnare!