”Nu är det bråttom så då får vi inte skynda oss!”

Min fars kloka ord ekar ofta i mitt huvud när jag är på väg att göra något ”fort och fel”. Det kan vara allt från att glömma saker när jag ska iväg nånstans, till att komma hem från affären med hälften av det jag skulle ha för att jag halvsprang mellan hyllorna och tänkte på alla andra saker jag skulle göra när jag kom hem. Och det gäller säkert inte bara mig!

Men dom gånger det verkligen blir tokigt är när du får bråttom iväg och VET att du behöver äta innan för annars blir det inte bra, och du inte har någon mat förberedd.  Då kan det kanske hända att du tänker jag hinner i alla fall bre en macka, bara för att upptäcka i nästa sekund att det inte räcker med en utan det blir en till. Och kanske en till … och du är ändå inte nöjd men har ont i magen och måste springa för att hinna.

Det kan också vara så att det är bråttom att få fram mat överhuvudtaget. När du kommer hem på kvällen och det verkligen är SKARPT LÄGE – det vill säga att du är på gränsen till ”bit-elak” som vi säger i Dalarna. Vad ska du göra då? Mackor igen …

Eftersom både du och jag behöver äta varje dag är detta något vi känner igen. Att det kan vara stressig och att det behöver gå undan att få fram maten.

En av mina räddningsplankor är att jag alltid lagar mer mat än vad som går åt vid varje tillfälle så att det finns en ”matlåda” i frysen som innehåller sånt som går att tina snabbt i mikron under tiden potatisen eller pastan kokar.

En av mina vänner har en annan strategi. Den familjen har gemensamt listat 20 rätter som går att laga under en halvtimme och man ser till att basingredienserna alltid finns hemma. Listan sitter på kylskåpsdörren så i princip är det bara att blunda och peka, hacka och skära, äta och njuta!

Ytterligare ett sätt är att ha någon form av matkasse. Viktväktarnas egen kasse har ju blivit en dundersuccé och jag är den första att hålla med om att det är lite som julafton att packa upp alla fina råvaror och läsa recepten.

Hur du än gör är det viktigaste att du vet att det kommer att fungera i ditt liv och att det kommer att hjälpa dig i din viktminskning. Och det behöver inte vara samma lösning hela tiden för livet växlar som bekant och då är det bra att ha både plan A,B och C.