SMARTA mål … på många sätt

SMARTA mål brukar definieras som

  • Specifika
  • Mätbara
  • Angelägna
  • Realistiska
  • Tidsbestämda

Men som med det mesta här i världen finns det flera sätt att säga saker.

Och jag, som gillar att leka med ord, fick genast lite nya tankar …

STORA mål kan vara många olika saker. Det kan vara att du ska uppnå din målvikt. Det kan också vara att du ska börja äta frukost eller ta en daglig promenad. Har du haft svårt att röra dig på grund av din övervikt kan det stora målet vara att du överhuvudtaget ska börja röra på dig. Att laga mycket mat en gång i veckan så att du har färdiga matlådor i frysen är också en stor satsning som ger både lugn och ro och tillfredsställelse i det långa loppet.

MINDRE mål brukar vara fler än dom stora. Rätt så självklart eftersom det är bra med avbrott under resans gång så den inte känns för lång och tung. Belöningar vid uppnådda delmål i form av kläder, smycken, upplevelser mm är också trevliga saker att fundera kring och det kan pigga upp den gråaste januaridag.

AKTUELLA mål är dom som är närmast i tid. Nästa guldstjärna eller nästa storlek på jeansen. Kan också vara att nästa måltid ska innehålla något du aldrig ätit förr eller att nästa gång du går och handlar ska halva korgen vara fylld av frukt och grönt så att du kan uppnå ytterligare ett mål, nämligen att laga ett nytt recept en gång i månaden. Det kan också vara målet att du ska lägga ner besticken mellan var tredje tugga nästa gång du äter.

ROLIGA mål är dom du gått och längtat efter länge.  Som du kanske inte har vågat drömma om ens för dig själv. Som att kunna kliva i och ur båten vid bryggan utan att behöva fundera över om du ska klara det eller inte. Och tänk när du orkar dansa hela kvällen på den stora festen och får sitta i fotbad hela dagen efter! Eller när du hittar fynd på halva REA-priset i en mindre storlek och kan skratta hela vägen till banken!!

TOKIGA mål är dom som du vet är ouppnåeliga innan du ens tänkt på dom. Som att gå ner 10 kilo i veckan.  Mål som ger dig prestationsångest och lust att ge upp innan du ens försökt. Du är inte ensam om att ha funderat i dom banorna, tvärtom, vi är många som tror att saker ska ske vår medverkan förutan. Lathet är ett annat ord för detta och det ligger i människans natur.  Och det är inget fel i att hitta bra och lätta sätt,  men ibland är det nödvändigt att sätta ner foten och helt enkelt bara börja gå.

SMART på riktigt är det att vara uthållig och målmedveten. Det vill säga medveten om vad DITT mål är. Och att ha en plan för att komma dit, eftersom ett mål utan plan ofta blir en dröm. Och visserligen är det underbart och nödvändigt att drömma men det är också skönt att komma i mål!

Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 2 kommentarer

  1. Mitt SMARTA mål är att livslångt vara normalviktig! Tack Anna för pepp och råd i ryggraden min <3
    I ca do it! // Linnéa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 BLOGG

Tema av Anders NorenUpp ↑