När året närmar sig sitt slut brukar det vara många tillbakablickande program både i radion och på TV. Tidningarna svämmar över av bildkavalkader på årets händelser och listor på ”bästa si” och ”bästa så” fyller spalterna.

Men borde vi inte egentligen se framåt istället för bakåt? Det som hänt är ju historia, eller som Alma i Lönneberga – Emils kloka mamma – sa, ”det som är förspillt det är förspillt”! Gjort är gjort och går inte att ändra på. Ingen idé att vara en bakåtsträvare.

Fast är det verkligen det du är om du tar dig tiden att gå igenom dina tankar, ord och gärningar under det år som gått? Jag tycker inte det! Klok är väl en bättre beskrivning!

Det är precis det som tränare och spelar gör efter en match, oavsett om det blev vinst eller förlust. Dom tittar, kommenterar och funderar hur det blev si eller så och hur dom ska göra nästa gång samma, eller liknande, situation uppstår. Utövare av uthållighetssporter går igenom sina lopp och analyserar hur dom bäst ska disponera sina resurser nästa gång och hur dom ska förbereda sig på bästa sätt för önskat resultat.

Viktminskning brukar ibland beskrivas som en resa, eller ett lopp. Om du tänker dig ”3 000 meter hinder” så kommer du nog ganska nära sanningen för hur ett år kan te sig. Det finns både häckar och vattengravar (fredagsmys, konferens-med-hotell-frukost, påskgodis, semester-med-all-inclusive, höstmörker, julbord mm). En del hinder går att undvika, andra måste helt enkelt forceras. Klokt då att med jämna mellanrum vara eftertänksam. Vilket fantastiskt ord! Att tänka efter. När du kanske inte tänkte före. När du helt tanklöst tog en till av …

Och själva ordet avslutas på samma sätt som omtänksam. Omtanke om dig själv så att du kan lära dig av det som hände för framtida användning.

Det finns nämligen en lärdom i allt som sker. Även om du inte kan, eller vill, se den så finns den där. Att våga titta, och först dra slutsatser för att sen dra nytta av den, är ett sätt att visa dig själv både respekt och kärlek.

Jag önskar dig av hela mitt hjärta ett Gott Nytt År! Med eftertänksamhet och omtänksamhet. Både mot dig själv och mot alla som du möter. För visst är vi alla unika. Men låt oss alltid minnas att vi är mer lika än olika!