”MÅNDAG, …

… tisdag, onsdag, torsdag alla dar é lika, ska’ru gå mé å fika  – ha’ru sagt é så …” sjöng en gång i tiden Povel Ramel och Wenche Myhre med oefterhärmlig stil och finess.

Under jul- och nyår blandas vardagar med helgdagar och det är lätt att det inte blir nån ordning alls med mat- och motionsrutinerna. Kan du sen ta ut några semesterdagar så blir det lite längre sammanhängande ledighet också. Gott om tid att göra roliga saker men … det kan även bli gott om tid att äta lite för mycket och sitta för stilla lite för länge. Det kan till och med bli så att det skulle kännas fint med lite vanlig hederlig …

   …VARDAG …

… även om det ofta förknippas med något grått och tungt. VAR DAG. Varje dag. Dag ut och dag in. Det gamla talesättet ”Var dag har nog av sin egen plåga” är inte positivt. Då tror jag mer på orden som inleder min mormors älsklingspsalm – ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder …”. Alla dagar – även vardagar – är fyllda av ögonblick, och det gäller att ta vara på dom.

Säkert tycker du att jag tjatar när jag nu återigen

kommer dragandes med Planen. ”DET om något känns väl grått och tungt – och alla vet väl att planekonomi inte funkar” – hör jag dig stöna. Men det finns faktiskt flera finesser med att ha en plan.

  1. Det är DU som gör den
  2. Det är DU som väljer innehållet
  3. Det är DU som prioriterar

Min mamma sa alltid när något inte hanns med att ”… det gör vi i mellandagarna! …”. Vi barn trodde att dom var minst 1000 för hur skulle vi annars hinna. Tänk på det när du gör din plan. Den ska vara ”luftig” men tydlig så att den hjälper dig och inte stjälper dig. För en plan är en plan. Ingen lag. Och även om du ”bara” gör 75% av det du planerat, så är det du gör något du planerat och det är ju det som är själva finessen. Att du väljer för att du vet vad du vill. Precis om du själv väljer det du ska äta utifrån dina kunskaper om kostprogrammet.

Din plan kan vara att tillbringa mellandagarna i soffan med en bok. Den kan också vara att tillbringa en av dom i soffan och dom andra med växelvis promenad och simning eller …

   ”ALLA dessa DAGAR …

… som kom och gick, inte visste jag att det var livet …” skrev poeten Stig Johansson.

Gör alla dagar till bra dagar oavsett om det är Helgdag eller Vardag!