Janssons Frestelse – julen är på väg!

10 normalstora potatisar – helst mjölig sort * 2 gula lökar * 180 g rensad ansjovis * 7½ dl matlagningsgrädde (4%-7%-15%) * spadet från ansjovisburken * ev salt och peppar * 2 msk ströbröd

Skala och strimla potatisarna. Skala och skiva löken. Blanda grädden med ansjovisspadet i en kastrull. Välj helst en låg och vid traktörpanna. Koka upp under konstant omrörning och fortsätt koka på svag värme i 3-5 minuter – rör hela tiden så det inte bränner fast. 

Ta kastrullen från plattan och ös upp 1/3 av potatis-lök-smeten i en ugnsfast form. Vill du ha riktigt mycket smak så salta och peppra lite extra. Lägg på hälften av ansjovisfiléerna och lägg på ytterligare 1/3 av potatis-lök-smeten. Upprepa en gång till och toppa med ströbröd.

Grädda i 200 graders ugnsvärme i 45-50 minuter. Låt stå några timmar, gärna till nästa dag, så det hinner mogna och safta ihop sig riktigt ordentligt. Värm sedan på låg värme.

Det här blir en stor Jansson så se till att du har en rejäl form.

SmartPoints-värdet har jag räknat för hela formen eftersom portionsstorleken beror på om du äter den som lunch eller som en av rätterna på julbordet. Måtta och bedöm hur mycket du tar.

Med 4% grädde = 51 SP

Med 7% grädde = 59 SP

Med 15% grädde = 93 SP

Uteslut ansjovisen och du har det perfekta receptet för vanlig potatisgratäng, jag har gjort den i många år och det funkar hur bra som helst!

 

Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 2 kommentarer

  1. Tackar!!!
    Den ska prövas, både med och utan ansjovis ?
    Linnéa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 BLOGG

Tema av Anders NorenUpp ↑