”Jag har bestämt mig för att bli lätt att bära” sa en av mina två farbröder på lite äldre dar. ”När jag kommer på hemmet eller till sjukhuset ska dom inte få ont i ryggen av att hjälpa mig upp ur sängen och så slipper jag kanske liggsår också när det inte blir så stort tryck”.

Det låter kanske lite pessimistiskt att tala om åldringsvården men för honom var det en realitet och eftersom han alltid varit en praktiskt människa ville han själv påverka det som gick. Och hans metod var mycket enkel och sinnrik. Han bestämde helt enkelt att han skulle ta 1 smörgås istället för 2 och 1 bulle istället 2 och 1 portion istället för 2. Eller istället för 1½ i vissa fall, men hur som helst skulle det blir en förändring genom förminskning av intaget.

”Ju simplare, ju enklare” sa Salig Dumbom i skalden Johan Henrik Kjellgrens diktning. Och min farbror insåg att det måste vara enkelt för att det skulle fungera för honom. Han gjorde verklighet av sina planer och blev en ”lätt” gammal man som behöll sitt humör in i det sista och spelade en låt på fiolen när andan föll på.

Jag, som arbetar med att förmedla kunskap kring hur det går till att ändra livsstil genom nya vanor och rutiner, vet att det är viktigt för oss alla att det är enkelt och genomförbart.

ViktVäktarnas kostprogram är byggt för att fungera. Det testas och utvecklas ständigt och har under dom drygt 50 år som det funnits ändrats till att bli just enklare. Det ska vara lättfattligt och rimligt.

För du kan gå ner i vikt på en oändlig massa sätt. Tro mig – jag har provat åtskilliga. Från att enbart äta råris i helt fri mängd (men varje tugga skulle tuggas 200 ggr!) till att äta en sockerbit+kaffe ena dan och 8 bananer nästa. Jag höll väl ut i 5 dagar tror jag … För att inte tala om när jag fastade – OMG!!! Och fick tarmvred när jag började äta igen eftersom jag startade med det jag längtat mest intensivt efter hela veckan. En limpmacka med leverpastej toppad med drivor av ättiksgurka!!

Så för att återvända till kostprogrammet är det inte något som är ”snutet ur luften” utan ett genomtänkt system för att få både vardag och helgdag, arbetsdag och semester, glada dagar och ledsna dagar att blir dagar när du kan äta och gå ner i vikt.

Viktminskning handlar inte om underverk utan om uthållighet och ihärdighet!

Kostprogrammet finns där för att du ska ha något att hålla dig till.

Det enda du behöver göra är faktiskt att göra som det står!