”Hur långt är ett snöre?”

Bra eller dum fråga? Det beror väl på. Om du är på skämthumör eller inte.

Saker kan upplevas olika. Är du mätt spelar det ingen roll att sista biten är pytteliten, du vill ändå inte ha den. Är du hungrig och bara får en pytteliten bit kan det vara rena rama katastrofen.

Samma sak när det gäller hur du tolkar SmartPoints-värdet på det du vill äta och dricka. ”Inte kan väl den där pyttelilla bullen vara 6 SmartPoints? Det är ju bara två tuggor – max!” – eller – ”Oj, det där blev inte mycket till lördagsgodis, knappt bottenskyl i påsen! 28 SmartPoints! Du skojar!!!!”

När det är frågan om saker som du äter mer sällan är det kanske ingen fara om du någon gång gör en felbedömning. Men när det gäller saker du äter regelbundet, kanske till och med varje dag, är det desto viktigare att du har koll på värdet. Ögonmåttet har en tendens att bli större och vanorna lite ”slarvigare” med tiden …

1 dl müsli blir 1½ dl (4 SP blir 6 SP)

2 ostskivor blir 3 (2 SP blir 3 SP)

Rågkusen byts ut mot en ciabatta från bageriet (4 SP blir 8 SP) – OK kanske inte varje dag men rätt ofta …

Några få, små SmartPoints blir sammanlagt ganska många vid dagens slut. För att inte tala om vid veckans slut …

Kanske tänker du att du har ju råd för du brukar sällan ta av veckobonusen. Men det är ack så lätt att glömma att du nallat av den, sen när det blir lördag. När du vill ha det där extra vinglaset eller kladdkakan och ”minns” att du nog har hela veckobonusen kvar. För du är en sån som bara använder den på helgen. Ibland. I nödfall.

Tycker du att jag låter präktig? Det kan bero på att jag lärt mig det mesta av det jag skriver om den hårda vägen. Det är självupplevt. Och det som inte är det har jag, under mina 30 år som Viktväktare, hört från medresenärer på viktresan. Vi är trots allt vanedjur när det kommer till kritan, jag menar till matbordet. Vad vi väljer skiljer sig naturligtvis, men mönstren och vanorna är väldigt ofta förvillande lika.

Som motvikt kan jag säga att jag medvetet gör så många ”präktiga” val som möjligt större delen av tiden för att ge plats för dom stunder när jag är lite mer ”wild and crazy”. För vad vore livet utan god mat, god dryck och goda vänner!!

Ät och Njut! Se till att det ryms inom ramen och det kommer att bli  en märkbar skillnad på hur det går med din viktminskning.

Gör så det blir en bra vecka!!