Allting flyter … ibland

   ”JAG ÄTER …

… bara en gång om dan – från klockan tre och framåt …” – sa damen som satt bakom mig på bussen lite skämtsamt till sin väninna. Det här var länge sen men jag minns hennes ord väl. Det är så det kan kännas ibland när det liksom inte blir nån riktig ordning på måltiderna och det mesta flyter ihop. Varken mätt eller hungrig. Varken nöjd eller missbelåten. Lite åt Kraka-hållet – hon med löken och fisknätet du vet …

Du har kanske provat att hoppa över både frukost och lunch för att vara säker på att inte äta för mycket och sen hamnat i samma fälla som damen på bussen. Och vid det laget är det svårt att få hejd på ätandet …

   Sen är det inte alls nödvändigt – eller ens önskvärt – att äta så väldigt ofta heller. Kroppen – särskilt tänderna – behöver vila och mellanmålen är inget absolut måste. Dom har däremot sin givna plats om det går väldigt länge mellan t ex lunch och middag. Ett mer mättande mellanmål kan då vara skillnaden mellan att äta en lagom portion till middag eller att du i vild förtvivlan klämmer i dig två portioner.

   ”DU ÄTER …

… väl inte middag när du kommer hem så här sent?” frågade den förvånade tjejen i kassan på ICA när jag rusade in klockan nio på kvällen för att köpa räkor till min sås. ”Jo, jag har just slutat jobbet och jag är jättehungrig nu” svarade jag och såg i andanom hur jag annars skulle ha gått lös på ostmackorna mm. Att inrätta matrutinerna efter ditt eget liv är en framgångs-faktor eftersom det är först då du får det att funka på riktigt. Dygnets totala matintag är det som räknas och du håller dig lättare till budgeten när rutinerna funkar. Alltså när du äter middag i stället för att fika.

Hur ser din plan ut en vecka när du har mycket jobb, inget jobb, semester, sjukdom, sjuka barn, sena kvällar, tidiga mornar, stress-stress, ebb i kassan, tentaperiod,  allmän trist – osv osv

   ALLA ÄTER …

… vi väl någon gång bara för att det är gott också och det har verkligen ingenting med hunger eller mättnad att göra. Det som kallas ”okynnesäta”. Den där sista lilla, lilla biten som är så god, så god …

Veterinären vi anlitande för vår hund gav oss något att tänka på a propå detta. Han frågade allvarligt om vi hade för vana att ge vovven ”sista biten” av frukostmackan, bullen mm. Skamset fick vi väl medge att det nog hände ibland … ”Det behövs inte mer än den lilla biten om det sker varje dag!” var hans skoningslösa dom. ”Tjocka hundar mår inte bra!”  Klarspråk!

Och detsamma gäller för oss människor – men du har en stor fördel mot hunden –

   – DU VÄLJER VAD DU SVÄLJER –

 

Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 2 kommentarer

  1. Härligt att få bekräftat att det är ”totala budgeten” per dygn som räknas – och ej pekpinne för intag på kvällen! jag har precis kommit hem från en resa i Loiredalen – med 3 rätters till både lunch och middag. Ve och fasa , tänkte jag före resan… MEN inga mellanmål och varje rätt på tallriken var aldrig stor, snarare liten till lagom stor. samma gällde vinet till maten. Aldrig mer än ett glas. Summa summarum – midjan var smalare när jag kom hem. Ett annorlunda sätt kanske att bekräfta det du skriver i din blogg , tänker jag…!

    • Anna

      26 oktober, 2016 at 22:23

      Så roligt att höra och ett väldigt bra sätt att bekräfta det jag skriver tycker jag! Och ytterligare ett bevis på att konceptet håller i alla olika sammanhang. Att det är fullt möjligt att både njuta av livets goda och hålla koll på vikten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 BLOGG

Tema av Anders NorenUpp ↑