”HÄR DANSAR HERR GURKA …

… både vals och mazurka …”  Lennart Hellsings underbara visa från 50-talet är en av alla hans visor som är befolkade, för att inte säga besjälad, av fantastiska grönsaker. Har du varken hört, läst eller sjungit någon av visorna så har du mycket roligt kvar det kan jag verkligen lova!

   ”GRÖN ÄR HERR GURKA …

…  grön är hans bror …” fortsätter visan och du äter säkert inte bara gurka  men hur ofta använder du olika grönsaker i din matlagning. Det behöver inte vara  så att du använder så många ovanliga grönsaker och bär som möjligt utan att du varierar dig helt enkelt. För som med alla andra livsmedel som vi handlar dagligen och stundligen så blir det – i alla fall för mig – lätt så att det blir samma, samma som slinker ner i korgen … och hur kul är det att äta tomatsallad för fjärde dagen i rad även om du verkligen älskar tomatsallad.

Sallad förresten. Vad är det egentligen? I min värld behöver inte sallad alltid innehålla just grönsallad. Det kan vara i princip vilka grönsaker+frukter som helst, som jag råkar ha hemma. Allt skärs i små bitar eller strimlor och så häller jag på en god dressing och serverar.

    ”STRAWBERRY FIELDS …

… forever …” sjöng Paul McCartney på 60-talet och nu har den gamle ex-Beatlen tillsammans med sina döttrar givit ut en kokbok som heter ”Meat Free Monday”. Den blev en given present till dottern och hennes man som oftast äter vegetariskt och som dessutom älskar gamla Beatles-låtar. Vegetarisk matlagningskonst är ju verkligen något helt annat än att bara äta rårivet. Titta under kategorin Recept så ser du det första av dom recept jag kommer att publicera i den här bloggen. Receptet är en hyllning till en av mina absoluta favoritgrönsaker alla kategorier – moroten!!

   ”… I found my thrill, on BLUEBERRY HILL …

… sjöng Fats Domino, men han plockade nog aldrig några blåbär. Jag och maken plockade desto mer nu i somras. Vilket överflöd det fanns!!! Och vi plockade hallon också naturligtvis och allt är GRATIS i skogarna och så fick vi en välbehövlig dos av hederlig, gammaldags motion – att kliva över stock och sten! 

Och nu finns det äpplen. Överallt! Det står kassar utanför husen där folk skänker av sin enorma skörd. Ät och njut och tänk på hur klimatvänligt det är att ta vara på den inhemska frukten.

   GRÖNT ÄR SKÖNT …

… helt enkelt! Och inte bara grönt. Ju fler och ju djupare färger desto mer antioxidanter får du i dig och desto bättre kommer du att må.

Du mår bra av att tugga ordentligt också och det bidrar i hög grad till att du äter saktare, känner fortare och tydligare när du blir mätt = äter lite mindre. Bara fördelar med andra ord.

Och varför inte ta en vecka där grönsaker och frukt spelar huvudrollen och kött/fisk är tillbehören. Eller var lite wild and crazy och ta en helt vegetarisk dag per vecka?!

Vi ses i frukt- och grönsaksdisken!