Keep it APP to go down

Försommaren 1968 gick jag under några kvällar på Facit-skolan för att lära mig skriva maskin. Det var förutsättningen för att jag skulle få mitt första riktiga sommarjobb och jag var en mycket motiverad och flitig elev. Den stora och klumpiga skrivmaskinen hade tangentbordet täckt av en skärm så att det inte skulle gå att fuska.  Att titta på fingersättningen var strängt förbjudet och vi skrev och skrev och det blev både rätt och fel naturligtvis.  Som jag minns det var det ganska roligt och när vi slutat för kvällen gick vi ofta och fikade. Och jag fick mitt sommarjobb och blev med tiden en riktig hejare på att skriva maskin. En del av pengarna sparade jag och köpte efter några år min första egna, elektriska skrivmaskin av märket Olivetti. Troligen en äkta antikvitet nu.

Sen gick utvecklingen snabbt och när jag 1982 kom tillbaka till jobbet efter att ha varit föräldraledig var det dags för dom första datorerna. Jag blev ansvarig för införandet av dom nya rutinerna på det egna kontoret och arbetade även med datautbildning i stora delar av den region vi tillhörde. Jag insåg därmed tidigt att användarvänlighet skulle bli en av dom viktigaste uppgifterna för framtidens teknikutvecklare. Nån måste ha hört mig för här sitter jag nu med en liten dator och pekskärm och dom smarta telefonerna har gjort sig oumbärliga i våra liv.

Så – vad har det här med viktminskning att göra? Det hjälper ju inte hur bra din dator eller mobil fungerar när suget sätter in framåt kvällskvisten.  Eller gör det …?

Alla mina år och vedermödor med datorer och deras handhavande – och handhavare – har lärt mig en sak som jag gärna vidarebefordrar till dig. Att betrakta ”maskinerna” som hjälpmedel. Inte som självändamål.  Att alltid fråga dig vad datorn, eller mobilen, kan göra för att underlätta för dig att få det du vill eller nå dit du längtar.

För ViktVäktarnas app kan inte ge dig doftupplevelsen av hur dom vitlöksmarinerade räkorna fräser i stekpannan. Vad den däremot kan göra är att tala om för dig hur många räkor du kan ta och hur mycket olja du ”har råd” att steka dom i. Den kan ge dig förslag på andra sätt att tillaga räkor på och om du inte vill ha räkor kan den leta reda på hur mycket lax du kan få för motsvarande mängd SmartPoints så att du håller dig inom din budget. Och därmed går ner i vikt.

Allt detta förutsatt att du ger den rätt information. Särskilt det du skriver i din checklista. Den kan inte processa sånt som den inte känner till och den är helt beroende av att dig i det fallet. Har du ätit en choklad boll så ska det stå att du har ätit en choklad boll. Även om du just då tycker att det skulle se bättre ut att det stod äpple.

En annan stor fördel är att när du skriver in det du ätit, och det stämmer med det du faktiskt har ätit, så får du reda på om du har råd med en choklad boll – inom ramarna! Då behöver du varken äta den i smyg eller kalla den för ett äpple … Tro mig – jag har gjort båda delarna …

Och appen är både omutlig och obrottsligt lojal. Den talar om för dig hur du ligger till helt enkelt.  Så att du har dom bästa möjligheter att nå dina mål och hitta Din Rätta Storlek genom att äta på ett sätt som du både vill och kan fortsätta med resten av livet.

 

Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 2 kommentarer

 1. Ewa B Andersson

  18 september, 2016 at 14:01

  Du är en klok kvinna!

  Det gäller att vara ärlig mot sig själv annars finns det ingen anledning att föra matdagbok!

  Sen kan vi alla spåra ur och det är då vi behöver våran coach på VV mer än någonsin!! Det gäller bara att ta steget tillbaka till VV och inte känna att man har misslyckats!

  Ja du Anna, vi har en bakgrund som är ungefär den samma när det gäller skrivmaskiner och datorer. Jag har också varit handledare och utbildat många i Uppsala och även i andra kommuner under den tiden.

  Hur som helst är det kanske tekniken som gör att vi blir mer stillasittande!? Jag säger inte att det är så, men frågan hänger i luften?

  Stor kram till dig som så hängivet fortsätter som coach i VV!

  Ewa B Andersson

  • Anna

   18 september, 2016 at 16:22

   I allt – även det som kan kännas som ett misslyckande – finns en lärdom. Det gäller att ta vara på den och tänka efter hur den kan få oss att göra annorlunda nästa gång vi är i samma, eller en liknande, situation. Kanske kan det hjälpa att tänka att det inte är att ta steget ”tillbaka” till Viktväktarna utan att ta steget ”framåt” för att återigen hitta spåret som leder dit du vill Ewa! Du är så hjärtligt välkommen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 BLOGG

Tema av Anders NorenUpp ↑