Jag minns det som igår …

… även om det nu är 30 är sen. Stranden där på östra Öland med sin fina, fina vita sand (som vi sen hade i bilen hela hösten) och solen som var på väg västerut i kvällningen. Vi satt där, Maken och jag, tillsammans med flera av våra bekanta och diskussionens vågor gick höga. Ämnet var huruvida man skulle bjuda på det som alla vill ha eller på det som man själv tyckte om.  Var det verkligen nödvändigt att det skulle finnas chips, nötter, salta mandlar, läsk och choklad när det var fest. Jag hävdade att det inte var det. En  annan av Damerna hade en helt annan åsikt. Hon menade att man inte kunde påtvinga andra människor sina egna smaker och preferenser och att människor väl i allsin dar måste få göra som dom ville. Hur skulle det se ut om alla skulle vara ”tvungna” att äta morötter och gurkstavar resten av sina liv. Och om jag ville vara en god värdinna skulle jag se till att det fanns något för alla!

Det har flutit mycket vatten …

… under Ölandsbron sen dess men jag tänker ibland på detta när jag ska planera inköp för festliga tillfällen. Och med stor erfarenhet från mig själv och mina år som viktväktare har jag inte ändrat åsikt. Naturligtvis bjuder jag på det jag själv vill äta. Om det sen råkar vara grönsaksstavar så är det så. Att du skulle känna mig tvungen att servera chips när du själv inte tänker äta dom är onödigt. Men om du själv väljer att du vill äta chips på festen ska du självklart känna dig fri att ha med det som en del av det som bjuds. Det är ju det fantastiska med kostprogrammet, att du kan välja själv, om och när och vad du äter. Så tänk noga efter hur du vill ha det. Och vilken typ av rester du vill ha …

För mig …

… och kanske också för dig, är det dagen efter festen som testen kommer. Hur ska du göra med dom där skålarna med nötter eller chips som inte är helt tomma. Det kanske inte är så mycket kvar men alldeles tillräckligt för att du ska få i dig mer än vad du hade tänkt dig. Dessutom är det inte ovanligt att suget efter något salt är liiiite större då dagen efter. Och inte bara salt. Tänk om det finns lite chokladtårta kvar också … eller praliner … eller …

Det kan ibland vara enkelt att vara ”duktig” när du är ”bland folk” och det känns toppen att ha järnkoll på intag av mat och dryck och du känner dig så nöjd med dina val. Utmaningen kommer när du blir ensam med det som blev över och ingen ser dig. Här talar jag verkligen av egen erfarenhet!! Därför är det för mig helt nödvändigt att planera så att det jag köper hem går åt. Den halvfulla påsen med jordnötter (alldeles för stor) som blev över efter att jag lagat en kycklinggryta till en större middag fick inte stå i fred särskilt länge till exempel … Nästa gång blir det till att köpa den mindre varianten!

Farmors ord klingar i mitt öra – ”Lite räcker och mycke går åt!”