Och likväl rör hon sig …

Min lärarinna på högstadiet gjorde ett tappert försök att undervisa mig i konsten att hitta med hjälp av kompass. Hur hon än försökte fick jag aldrig någon riktig kläm på hur den skulle ställas in för att  ”marsch-riktnings-pilen” skulle peka i rätt riktning.  Dessutom lät det mer som ”mars-riktnings-pilen” när hon i sin förtvivlan nästan spottade ut ordet rakt mot mitt fullständigt oförstående ansikte. Och nog kändes det som om jag var på väg till Mars det fåtal gånger jag försökte använda mig av mina ”kunskaper”.  Jag och min kompis fick pris som största naturälskare när vi kom i mål en timme efter alla andra på skolans årliga skogsorientering.

Hon var nog tämligen säker på att jag aldrig skulle ägna mig åt någon som helst form av fysiska aktiviteter. På den tiden var det idrott som gällde och i det fallet fick hon rätt. Jag har aldrig idrottat eller ägnat mig åt lagsport men däremot har jag aldrig slutat gå i skogen. För säkerhets skull håller jag mig till skogar där det finns stigar, vägvisare och gärna en karta, om det är någonstans jag aldrig varit förr. Jag har inget problem med kartor, det är det där med väderstrecken som förvillar mig.

Att gå i skogen är för mig liktydigt med att få tillgång till kraft och styrka. Fantastiska träd som kan växa i nästan vilken jordmån som helst och som har näst intill obegränsade användningsmöjligheter. Mat, kläder, värme, information och skydd – allt detta kan vi använda dom till. Och att gå i skogen, över stock och sten och rötter, ger både styrka, smidighet och balans för våra kroppar.

Vad jag, kanske i lite väl förtäckta ordalag, försöker säga är att det gäller att hitta sin egen variantmotion och rörlighet. Jag går numera visserligen och tränar, men det är detta att ”ben-gå” som vi säger i Dalarna, som har fungerat i livets alla skiften och som gett mig både den rent fysiska rörligheten och det psykiska välbefinnandet som följer på väl tänkta tankar under promenerandet.

När du funderar på vad du ska göra för att röra på dig kan du kolla om aktiviteten håller för R-regeln.

Det du gör ska vara roligt (så att du gör det), realistiskt (så att du kan göra det) och det ska ske så regelbundet att det blir en rutin och du får ditt resultat. Om något av leden inte stämmer får du testa om någon annan form av motion eller träning håller måttet.  Det kan annars vara lätt att peka på det R som inte ”stämmer” och ta det som ursäkt för att inte gör något alls.

Den italienske vetenskapsmannen Galilei Galileo förde fram teorin att jorden rörde sig kring solen i stället för tvärtom och fick för detta utstå förhör av den spanska inkvisitionen. Det sägs att han vid ett sådant tillfälle ska ha yttrat orden ” … och likväl rör hon sig …”  

Och trots mina duster med kompassen så gör jag ju det – rör mig! Jag undrar i mitt stilla sinne om Fröken är förvånad, där i sitt himmelska kollegierum …

Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 4 kommentarer

 1. Vi är skapta för att gå, och något som ”hjälper uppleva det lilla i det stora”, att njuta av dofterna oavsett regn eller sol – är en fyrbent kompis som regelbundet måste ut, sisådär var 4e timma – och är precis likadant skapt som vi dvs behöver fysisk aktivitet. Men varför så mycket enklare skylla på hunden för att röra på sig, ta sin promenad? Hälsningar Anna & Cesar

 2. Ewa B Andersson

  29 augusti, 2016 at 13:34

  Anna!

  Så… trevligt att du startat en Blogg!
  Mycket tänkvärt att läsa, ser fram emot nästa inlägg.
  Vi ses snart – Ewa B

  • Anna

   29 augusti, 2016 at 13:45

   Tack Ewa! Jag ser fram emot att träffa dig snart, både via bloggen och i verkligheten! Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 BLOGG

Tema av Anders NorenUpp ↑