Vart är du på väg?

Koordinater eller kartbok, spelar det nån roll egentligen? Och måste du välja? Båda har sina fördelar. Fantastiskt med konkreta anvisningar om att svänga höger om 500 m och sen ta första avtaget ut ur rondellen när stresspåslaget är påtagligt i ovana stadsmiljöer och det gäller att hitta restaurangen fort!!! Och tänk så underbart att sitta och drömma sig bort i en kartbild där landet brer ut sig och överblicken är total. Det är lika fascinerande med en stadskarta, där fantasin kan ta dig vart du vill utan påträngande verklighetsbilder från någon sattelitkamera.

När du navigerar med koordinater måste du vara noga med att skriva in exakta uppgifter. Du blir målsökande helt enkelt. Ibland kan du få flera alternativa förslag på vägval men målet är detsamma hela tiden. Kommer du ur kurs får du omedelbart veta att du ska ”göra om rutten” och ta dig tillbaka mot målet igen.

Har du kartan till hjälp finns samma möjligheter och ibland är det kanske lättare att se hur dom alternativa vägarna slingrar sig och du kan direkt se att du valt fel väg när vägnumret i verkligheten och kartan inte överensstämmer. Överblicken ger dig möjlighet att se att det går att hitta till målet även om du för tillfället råkat köra lite vilse.

På vägen från övervikt till målvikt behövs både koordinater och kartor. Kostprogrammet och recepten är handfasta och tydliga redskap som hjälper dig att hitta vägen till bra matvanor, ny matlust och mer matro. I det längre perspektivet kan det behövas lite mer helikopterseende för att bibehålla drömmen om det du längtar efter – ny byxstorlek, bättre sömn, gladare fötter, mera ork …

Men hur du än gör är det viktigt att du vet vart du ska. Vad som är ditt mål. Det är därför viktigt att det är:

Specifikt – så att du vet exakt vart du ska så du inte kommer nån annanstans eller ingenstans alls

Mätbart – så att du vet att du är på väg åt rätt håll och att det du gör för att komma dit verkligen fungerar

Angeläget – så att det är tillräckligt viktigt för dig och därmed gör dig villig att förändra det som krävs för att komma dit du vill

Realistiskt – så att du har en fart och en kurs som du känner att du kan bibehålla ända fram

Tidsbestämt – så att du kan känna att du verkligen kommer att komma dit du vill när du vill och inte i en obestämd framtid

SMART med andra ord! Och vem vill inte vara det?

Kom också ihåg att resan som tar dig till ditt mål inte bara är en förflyttning i vikt och tid. Gör den meningsfull genom att skapa rutiner och vanor som hjälper dig att behålla din nya vikt.

Njut av den goda maten och kvällspromenaden. Njut av livet!

Nog finns det mål och mening i vår färd –

men det är vägen, som är mödan värd.

Karin Boye – ur   I rörelse  (1927)

Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 1 kommentar

  1. Livet blir alltmer njutbart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 BLOGG

Tema av Anders NorenUpp ↑