Att se bakåt

Att vara bakåtsträvare är inget att stå efter. Tvärtom. ”Det som är förspillt, det är förspillt!” sa Emils mamma Alma när blodpaltsmeten skvätte om öronen på alla där i Lönneberga. Hon visste vad hon talade om. Av erfarenhet visste hon att det som hänt inte gick att ändra och det gick åt alldeles för mycket energi för att hon skulle ha råd att fundera mer över detta. Därför satte hon pigan Lina till att skala potatis till raggmunk, föga anande att den smeten skulle röna samma öde. Men med kännedom om att Emil var en riktig illbatting borde hon kanske ha haft en liten föraning i alla fall. Han hade ju redan ett antal hyss på sin meritlista …

Att lära sig av det som hänt – att titta i backspegeln – är med andra ord inte så tokigt. Det finns en lärdom i allt som sker och att se det som just en lärdom, istället för ett misslyckande, ger dig större möjlighet att ändra det du vill ändra och behålla det som fungerade bra. Hur gick det med glassen? Tog du 3 kulor i en våffla och blev så mätt att du hoppade över lunchen och blev tokhungrig till middan? Du kan välja att se det som ett misslyckande och strunta i vad du väljer resten av dagen för det är ändå kört och du ska aldrig mera äta glass heller för den delen. Eller så kan du välja att lära dig något om dig själv. Nämligen att du visst kan äta glass men att det hade varit bättre om du hade tagit 1 kula i en bägare – efter att du ätit lunch. Så nästa gång du blir glassugen vet du hur du ska göra!

Hade du en plan för sommaren? En god idé är att så här i efterhand titta tillbaka och se vad som blev som du hade tänkt, vad som blev nästan som du hade tänkt och vad som inte alls blev som du hade tänkt. Var inte för hård mot dig själv. Tänk på den finfina 80/20-regeln och minns att nästan rätt är mycket bättre än helt fel.

Den danske filosofen Sören Kirkegaard menade att vi bara kan förstå våra liv baklänges men att vi måste leva framlänges. Ta därför hjälp av det som hänt till att leva i nuet och sträva framåt.

Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 Warning: Use of undefined constant comment - assumed 'comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/5/c/apbalans.se/httpd.www/blogg/wp-content/themes/hemingway/comments.php on line 13 4 kommentarer

  1. Du är så klok Anna. Kram till dig!

  2. Kloka ord som låter så självklara. Utmaningen är att verkligen ta dom till sig och leva efter dom. Tack för all inspiration!

    • Anna

      17 augusti, 2016 at 15:08

      Tack Eva! Ibland behöver vi höra det till synes självklara än en gång, och vad vore livet utan utmaningar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2021 BLOGG

Tema av Anders NorenUpp ↑